Megoldás a munkanélküliségre: kisvállalkozói szektor

Budapest - A kisvállalkozói szektor (kkv) a leginkább alkalmas arra, hogy a keletkező nagy munkanélküliséget megoldja Európában.

feol.hu

Ezt Kassai Róbert, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöki tanácsadója, az Európai Unió Kézműves Kis- és Középvállalkozói Szövetségének alelnöke jelentette ki az IPOSZ által szervezett közép-magyarországi regionális konferencián szerdán Budapesten.

A regionális konferenciát az első "Európai Kis- és Középvállalkozások Hete 2009" című rendezvénysorozat keretében rendezte az IPOSZ.
Kassai Róbert elmondta: a csődök és az ipari szerkezet átalakulása következtében az Európai Unió ipari szerkezete teljesen meg fog változni, ezért versenyképesebbé kell tenni az európai ipart, ez pedig az Európai Unió véleménye szerint csak kevesebb alkalmazottal lehetséges. Ezért fontos a kisvállalkozások szerepe a munkanélküliség kezelésében. Kiemelte: a vállalkozásoknak, minden most megnyíló európai uniós támogatást ki kell használni.
Az Európai Unió kis- és középvállalatokkal kapcsolatos politikájáról szólva kiemelte: az EU számos, a szektort segítő intézkedést hozott, és bizonyos országokban például már bevezették azt a gyakorlatot, hogy amennyiben a bankok nem juttatják el a hiteleket a kisvállalkozásoknak, akkor megvonják az adott banktól a különböző támogatásokat.
Az elnöki tanácsadó hangsúlyozta: az IPOSZ azt kívánja elérni, hogy a támogatás minél gyorsabban és "bürokrácia-mentesebben" jusson el a vállalkozásokhoz. Kassai Róbert arról is beszélt, hogy az IPOSZ több kérést továbbított az EU felé. Javasolták például, hogy az EU ellenőrizze az elnyert pályázati pénzek eljutását, kifizetését, és készítsen nyilvántartást arról, hogy mikor fizetik ki a pénzeket. Az EU kisvállalkozói intézkedéscsomagjával, a Small Business Act-tel kapcsolatban elmondta: az IPOSZ álláspontja szerint kötelezővé kellene tenni a kisvállalkozókra vonatkozó előírásokat. Az Európai Unió Kézműves Kis- és Középvállalkozói Szövetsége azt is elvállalja, hogy a 27 tagállammal egyeztet a kérdésben.
Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) társadalmi kapcsolatok főosztályának vezetője előadásában rámutatott: a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésre törekszik az ellenőrzöttekkel, vagyis a vállalkozásokkal. Elmondta: az NFH nemsokára elfogadja az IPOSZ-szal kötendő együttműködési megállapodást. A májusban aláírandó megállapodás egyik fő célja, hogy a hatóság információközléssel, az elvárások nyitott megfogalmazásával, és a jogszabályok egységes értelmezésével segítse a vállalkozásokat - mondta Kathi Attila. 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!