Megkezdődött az ünnepi könyvhét és a gyermekkönyvnapok

Székesfehérvár - A Szent István Művelődési Házban tartott megnyitóval szerdán megkezdődtek a 82. Ünnepi könyvhét és 10. Gyermekkönyvnapok fehérvári rendezvényei.

Szabó Zoltán

Szabó Lőrinc: Hazám, keresztény Európa című versét  hallhatta  elsőként Heitman Csaba  tomácsolásában az ünnepélyes megnyitó közönsége  a Szent István  teremben.  Azután következtek   a köszöntők. Elsőként Ugrics Tamás atya, a püspökség irodavezetője  beszélt arról, hogy számára mit jelent a könyv, az olvasás.   A hálát, a köszönetet is, hogy annak idején szülei,  tanítói, plébánosa könyvet adott a kezébe.  Jelenti a  felelősséget is, abban az értelemben, hogy  egyetlen   könyvet mindenkinek  naponta meg kell írnia,  az életünkkel írt történetet, amely értékrendet  tükröz. A fehérvári polgármester, Cser-Palkovics András   három személyes élményét említette,  amelyek a héten estek meg vele, és a könyv fűzi össze őket.   Az egyik az, hogy  miközben a 2013-as ünnepi évre készül a város, az 1938-as fehérvári ünnepi évről írott művet kapott   valakitől.  A könyvnek köszönhető, hogy tudunk   az akkori  történésekről.  De kapott könyvet  fiataloktól,  aláírásukkal, és megemlítette a Szent  István  bazilikáról készült kiadványt  is, amelyet nemrég mutattak be be. Az olvasás szeretete, értéke, amit örökül hagytak ránk, és amelyet  agyontechnicizált világunkban is meg kell őrizni, nem szabad kidobni, hangsúlyozta  a polgármester.


 Bemutatkoztak a  Fejér megyei könyvheti kötetek, kiadványok szerzői.  Kovács Imre Attila, akinek  A megkerült téma  Mendemondák című   kötetével a Hírlapban részletesen foglalkoztunk már.   Lapunk on-line újságírója, Bokros Judit  az édesapjának, Bokros Jánosnak állított emléket  a verseket,  visszaemlékezéseket tartalmazó  kötettel  (szerkesztője  Román Károly).   A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár   kiadásában jelent meg  Az istenek Imnumiumban hisznek című  prózaantológia, amely négy fiatal szerző írásait   tartalmazza.   Közülük ott volt a megnyitón  a bicskei Kozma Vince,  a székesfehérvári  Kürthy Réka  és Szarvassy Lászlló,  nem tudott eljönni azonban a  Prágában tanuló zirci  Selmeczi Szonja.  Nem hiányzotrt Zsille Gábor  sem, aki  válogatta és szerkesztette 3., Bella Istvánról szóló Súlytalanság fátyla című könyvét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!