Megdöbbentő adatok! Elkészült a HIV-exportőrök térképe

A külföldi nyaralás során megfertőzöttek okolhatók nagyrészt a HIV-vírus európai elterjedéséért - állítja az a kutatócsoport, amely feltérképezte a HIV-vírus elterjedését Európában.

feol.hu

Tizenhét európai országból származó minták elemzésével követte nyomon a nemzetközi kutatócsoport a vírus mozgását a kontinensen.
A kutatók által készített térkép azt mutatja, a jelentős turistaforgalmat bonyolító Görögország, Portugália, Szerbia és Spanyolország nagy "HIV-vírusexportőr", mivel a hozzájuk látogató turisták egy része a vírussal együtt hagyja el ezeket az országokat - idézi a Retrovirology című szaklapban megjelent tanulmányt a BBC honlapja (www.bbc.co.uk).
Nagy-Britannia, Izrael, Norvégia, Hollandia, Svédország és Svájc HIV-vírusexportőr és importőr egyben, Ausztriába, Belgiumba, Dániába, Németországba és Luxemburgba pedig inkább behurcolják a vírust.
Lengyelországban a vírus leginkább a fecskendős droghasználók által terjed a helyi lakosok körében  - állapította meg a kutatócsoport.
A kutatók a térkép készítésekor megvizsgálták a HIV-1 B altípusként ismert, Európában leggyakrabban előforduló vírust. A vírus "családfájának" felrajzolásával követték nyomon vándorlását, részletesen megvizsgálták genetikai tulajdonságait, s ennek segítségével vizsgálták, hogyan fejlődött a vírus az idők során.
Az Athéni Egyetem munkatársa, Dimitriosz Paraszkevisz kutatásvezető elmondta, az olyan népszerű turistacélpontok mint Görögország, Portugália és Spanyolország valószínűleg terjesztik a vírust a nyaralásuk alatt megfertőzött beutazó turistákon keresztül.
Szerbia esetében például a kiutazó lakosok viszik magukkal a vírust.
"A vírusok együtt mozognak az utazókkal, ezért az egészségügyi programoknak a belföldi lakosokon túl - megelőzésképpen - ki kell terjedniük a ki- és bevándorlókra, az utazókra és a turistákra, akik forrásai a HIV-fertőzésnek, de egyben ki is vannak téve annak" - fűzte hozzá.
Rowan Harvey, a Terrence Higgins Trust munkatársa azt mondta, a határok nem korlátozzák a HIV-fertőzést, az globális méretekben terjed. - "A külföldre utazó turistáknál legyen óvszer. A biztonságos szex otthon és külföldön egyaránt védelmet jelent a szexuális úton terjedő HIV-fertőzéssel szemben" - tanácsolja a kutató.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!