Megcsappant a vérkészlet, kell a hírverés a véradásnak

Nincs vérhiány, de az ünnep előtt nem árt tartalékot is gyűjteni. Így összegezhetnénk tapasztalatainkat, miután megnéztük, mi van amögött, hogy Dunaújvárosban véradásra buzdították az embereket. Nyáron ugyanis nehezebben érhetők el az állandó véradónak számítók, a munkahelyek is nehezebben mozgósítják dolgozóikat e nemes feladatra.

Fejér Megyei Hírlap


- Most adok először vért. Az anyósom rendszeres véradó, ő beszélt rá, hogy eljöjjek, és egyáltalán nem bántam meg - mondja a huszonnégy éves Varga Imre a dunaújvárosi vérellátó állomáson.
Nyaranta a szabadságolások miatt évről évre  töredékére zuhan vissza a véradók száma országosan.  Azért,  hogy ezen a helyzeten változtassanak,  Dunaújvárosban a helyi sajtó segítségét kérte a Magyar Vöröskereszt.
Magyarországon a véradók aránya 4,5 százalék. Ez a nyugat-európainál kevesebb, a keletinél több. Térítéses véradás Európában nincs, a véradók   egészségügyi szempontok miatt kapnak ásványvizet, ostyát, csokit.
A vérellátással foglalkozó szakemberek szerint a fitalokat kellene jobban bevonni a véradó mozgalomba, mivel a donorok zöme ma inkább középkorú.

Csak Dunaújvárosban havonta mintegy kétszázötven-háromszáz egység vérre van szükség, ám ennek az elmúlt időszakban csak a töredékét sikerült begyűjteni. 
Nyilvántartás alapján küldik ki az úgynevezett behívókat. A problémát nyáron az okozza, hogy nagyon sokan vannak szabadságon:
 -Július közepén, néhány nap eltéréssel kilencvenhét behívót küldtünk ki, de mindössze öten jelentek meg a két alkalommal. A múlt héten nyolcvankettő véradót értesítettünk az időpontról, ám ekkor is csak néhányan jöttek el - mondták el a Szent Pantaleon Kórház Vértranzfúziós Osztályán. 
A  vértranzfúziós osztály a Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi szervezetéhez fordult, amely a helyi média segítségével toborzott (és toboroz jelenleg is)  véradókat az ünnepi hétvége előtt:
- A Dunaújvárosi Hírlapban, illetve  a helyi rádiókban, televíziókban is közzétették a felhívásunkat. Ennek meg is lett az eredménye: tegnap délelőtt az egyes számú rendelőben két óra alatt hatvan fő jelent meg a véradáson - újságolta Feth Katalin, a vöröskereszt dunaújvárosi szervezetének elnöke.
És valóban: a lap a helyszínen járva azt tapasztalta, hogy az emberek hosszú sorokban állva, mégis türelmesen várták, míg rájuk került  a sor. Volt, aki először adott vért, mások évtizedes véradó múlttal büszkélkedhettek. 
A Dunaújvárosban kedden levett egységeket már el is szállította az Országos Vérellátó Szolgálat gépjárműve. A mintákat Budapesten vizsgálják, és ha mindent rendben találnak, egy-két napon belül felhasználhatók.
A szakemberek leszögezték: bár országos szinten is megcsappantak a készletek,  vérhiány nincs. Magyarán minden műtétet, rendkívüli beavatkozást, illetve vérátömlesztéssel járó kezelést rendben el tudnak végezni.
- A nyár folyamán a kevés jelentkező miatt  rendszeresen eljárunk a nagyobb fesztiválokra. Két évvel ezelőtt is már ott voltunk a dunaújvárosi EFOTT-on, és idén elmentünk az Egyetemisták- és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójára, Orfűre. Természetesen vártuk a véradókat a hétvégén befejeződött  Sziget Fesztiválon is. Nagyon sokan segítettek, éppen ezért végleges adataink egyelőre nincsenek arról, hogy pontosan hányan adtak vért. A következő véradás most csütörtökön lesz Dunaújvárosban, kívánom, hogy  jöjjenek el akkor is minél többen  - tette hozzá az elmondottakhoz Feth Katalin.



 - Azt nem tapasztaljuk, hogy nyáron nagyobb lenne az igény a vérre, de tény, hogy nehezebb a mozgósítás - ezt már Nemes Nagy Zsuzsa, a budai regionális vérellátó intézet igazgatója mondta. -  Korábban volt, hogy a kórházak nyárra kevesebb műtétet terveztek, de ez már nem jellemző, így a nyári és téli időszak között nincs lényegesebb eltérés a felhasználást illetően.
Hazánkban éves átlagban 300 ezer véradás van, egy embertől egyszerre 450 milliliter vért vesznek. Ebből három féle készítményt állítanak elő. E készítmények eltarthatósága eltérő. A vörös vérsejtek tárolhatósága 35 nap, a vérlemezke készítményeké 5 nap, a plazma fagyasztva 2 évig is eláll.   Az igény az elsőre a legnagyobb, a plazmára a legkisebb. A vérellátók különösen a hosszabb ünnepek előtt figyelnek oda a készletekre. Pontosan ezért  fordultak a vérellátók a rendszeres véradóikhoz, valamint a rendvédelmi szervekhez.
- Kaptunk egy felhívást, hogy e hét elejétől várják a véradókat a vérellátóban - kaptuk az információt R. Szabó Ágnes sajtóreferenstől, akinek kollégái, a megyei rendőrség munkatársai mindig készek a segítségre. - Ha jól tudom a tűzoltókhoz is elment a levél, hasonló tartalommal. A kéklámpások véradását megszerveztük már az idén, pontosan azért egy korábbi időszakban, hogy még a szabadságolások előtt elmehessenek a véradó kollégáink az akcióra.     
Augusztusban nagyon sokan vannak szabadságon, de akinek lejárt a várakozási ideje, tehát több mint 56 nappal ezelőtt adott vért, arra számítanak a vérellátóknál. 
A munkahelyek még mindíg fontos szerepet játszanak a véradásban, hiszen a közös véradásnak mozgósító ereje van. A szakemberek viszont tudják, hogy a rendszeres véradók zöme középkorú, így fontos feladatuknak tartják a fiatalok bevonását.
Talán nem mindenki tudja, de a Székesfehérvári Területi  Vérellátóban minden hétköznap 8-13 óra közt lehet vértadni. Az intézmény a Seregélyesi út 3. szám alatt, a kórház területén van.



Sör és virsli helyett étkezési jegy

Egészségügyi dolgozó, kisvállalkozó, kőműves, asztalos, hivatalnok, fedél nélkül élő hajléktalan, diák állt sorban Dunaújvárosban, hogy vért adjon.
A nyájas olvasó bizonyára most azon csodálkozik leginkább, hogy hajléktalanok is adhatnak vért. Pedig így van, és talán mindjárt világos lesz, hogy semmi kivetnivaló nincs benne. A leadott egységek (minták) ugyanazon a biztonsági szűrőn mennek keresztül:  legyen a véradó maga a római pápa, vagy akár egy fedél nélkül élő embertársunk.  És egyébként is: ha bajba kerül az ember, jól jön a segítség, érkezzék bárhonnan.
A tegnapi véradáson feltűntek önkormányzati hivatalnokok, egészségügyi dolgozók, nyugállományú tűzoltók, főiskolai hallgatók, kamionsofőrök, kőművesek, asztalosok, és ki tudja még hány fajta foglalkozású-, és társadalmi státuszú ember. Mindannyian segíteni jöttek. Régebben az volt a szokás, hogy a véradókat egy pár virslivel, szalámis szendviccsel, üdítővel, vagy sörrel kínálták. Az uniós csatlakozás óta ez is változott: ötszáz forintos étkezési utalványt kapnak a véradók, melyet aztán beválthatnak valamelyik üzletben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!