Másként is lehet szórakozni

Székesfehérvár - Csütörtökön éjszaka közel harminc fiatal választotta a szórakozóhelyek helyett a Bregyó-közi Ifjúsági és Sportcentrumot kikapcsolódása helyszínéül.

Miskei Anita

Közel egy évvel ezelőtt alakult meg a Tranzit Addiktológiai Szolgálat azzal a céllal, hogy a fiataloknak más alternatívát is kínáljanak a szórakozóhelyekkel szemben. Takács Ildikó Krisztina, a szolgálat munkatársa elmondta, hogy ezalatt a néhány hónap alatt megtapasztalták,  a középiskolás korú fiatalok mindennapjainak bizony részét képezik a drogok. Sőt,  néhány esetben már függőségről, szenvedélybetegségről is beszélhetnek.


- Minden hónap utolsó péntekén 21 és 24 óra között a Deák Kereskedelmi Középiskolában tartunk sportfoglalkozást. Csupán a nyári időszakban választottuk inkább a csütörtököt, hiszen ilyen forróságban hosszú hétvégére kiürül Székesfehérvár, sokkal inkább a vízpartot választják a családok. Ősszel azonban visszatérünk a pénteki napokra, s ezt jelezzük is a későbbiekben az iskoláknak  - mondta Takács Ildikó Krisztina. Hangsúlyozta, azt látják, hogy a 14-15 éves fiatalok olyan jól ismerik a drogokat, azok alkalmazását, hogy egy egyszerű teszt során kiderül, szerhasználók. - Velük foglalkozunk, mert egy idő után a család segítsége már nem elég, s önerőből sem tudnak lemondani a gyerekek a drogról. Apró jelek mutatnak erre: például eladogatják a korábban imádott, régóta vágyott személyes tárgyaikat, ruháikat, rosszabb esetben pénzt lopnak otthonról. Mi a sportolással, s a szabadidő másféle eltöltésével szeretnénk rámutatni arra, hogy a diszkókon kívül is van élet - jegyezte meg a szakember. Hozzátette, a jövőben szeretnének több iskolába eljutni, s nem csak a diákoknak, a tanároknak is előadásokat tartani azért, hogy időben felismerjék, s kezelni is tudják a problémát. Emellett pedig jelen vannak több helyen, fesztiválokon, sőt,  Székesfehérváron már két szórakozóhelyen is, ahol tanácsadással várják a fiatalokat. - Számunkra már az is nagyszerű eredmény, hogy öt fiatalt el tudtunk helyezni terápiában, s 30-40 olyan visszatérő gyerek van, akik rendszeresen részt vesznek az éjszakai sportprogramon. Persze akadnak olyan fiatalok is, akik  egyszerűen utcai ruhában térnek be hozzánk, s csupán beszélgetnek. Idővel mi is éppen azt szeretnénk, ha a sportfoglalkozás mellett a tanácsadást is kihasználnák a fiatalok - tette végül hozzá a szakember.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!