Máglyán a halott - fóliával tekerték körbe és égették el áldozatukat

Székesfehérvár - A vallomások közül kettőt hallgatott meg a Mórocz Emil vezetette bíróság, az I. és a II. rendű vádlott verzióját. A III. rendű később beszélhet. A vád előre kitervelt, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette.

Kovalcsik Katalin

Rossz lakáskörülményeik miatt került a házaspár Ercsibe, ahol a férfi nagypapája egyedül élt egy kétszintes családi házban. T. Attila I. rendű vádlott az édesanyját hívta segítségül, beszéljenek a 71 éves emberrel, aki beleegyezett a költözésbe, örült, hogy lesz segítsége a ház körül. A fiatalok egyébként azért kerestek lakásmegoldást, hogy 2006-ban született fiúgyermeküket magukhoz vegyék, a védőnő ugyanis nem engedte a szülők felügyeletét a gyermek felett a körülményeikre hivatkozva. (A fiatalembernek és a nagymamájának is volt saját ingatlana, de egyik sem alkalmas arra, hogy abban lakjanak.) Beköltöztek 2007. május 31-én a nagypapa, L. Sándor házának emeleti részébe, bejelentkeztek. A viszonyuk ekkor még jó volt, mondta az I. rendű vádlott, de június 19-én már nem volt minden rendben, a nagyapa levélben tárgyalt velük, kilátásba helyezte, hogy kényszerkijelentkezést alkalmaz velük szemben. A helyzetükhöz hozzá tartozik, hogy az asszony munkanélküli volt már jó ideje, a férjet április elején bocsátották el állásából, dízelmozdonyt vezetett, megvádolták, hogy sajátjaként bánik a gázolajjal.

A vádirat szerint - Járosi Mariann ügyész képviseli a vádat - a fiatalember és felesége kitervelte a gyilkosságot, amelyhez a férfi féltestvérével, a fiatalkorú III. rendű vádlottal együtt készültek. Elsőként gyártottak egy áramátalakító készüléket, a tervük szerint a nagypapát a kilincsbe kötött áram vitte volna el. Ez nem sikerült, a kocsiból nézték a hatást, aztán T. Attila bement az idős emberhez, vitatkoztak, majd kis idő múlva egy láncvágóval verték fejbe a nagypapát, többször is, majd még háromszor, hogy biztos legyen a halála. Az I. rendű vádlott írásban adta át vallomását, nem akarta felolvasni, megtette helyette a jegyzőkönyvvezető. Ebben azt állítja, hogy a nagypapa fojtogatta őt a vitájuk hevében, erre lépett be az előszobába a féltestvére, aki a láncvágóval többször fejbe vágta az idős embert, megmentve így az I. rendű életét. Az írásos vallomásban az 1982-ben született fiatalember részletesen előadja, hogy az előre odakészített raklapfóliával hogyan tekerték körbe az idős ember testét, miután ő feleszmélt a fojtogatás okozta ájulásból.

- Becsavartuk, mint egy múmiát - tette hozzá szóban is a kérdések során. A 160-165 centi magas, körülbelül 60-70 kilós idős embert még egy pokrócba is betekerték, mert a fólián átlátszott a vér. Összekötözték, kezeit, lábait hátra, mint a hinta , majd ismét megkötözték és betették a bejárati ajtóhoz még előző este közel állított Zsiguliba. Az asszony figyelte, hogy nincsenek-e járőkelők az utcán. Elindultak a Nógrád megyei Szanda-bányához, ismerték a helyet. Ott kivették a kocsiból a férfit, sok fát hordtak rá, majd felgyújtották. Egész éjjel tüzeltek, hogy eltüntessék a holttest maradványait. Ezután mindhárman elmentek a feleség édesanyjához, aki örült nekik, majd lemosakodtak, és meglátogatták a házaspár gyermekét az otthonban. Ercsibe hazaérve kitakarították a nagypapa lakását, a holmiját felhordták a padlásra. T. Attila egyszer a nyugdíját is felvette - ezért a vád okirathamisítás is ellene -, abból fizették a rezsit, a törlesztő részletet, aztán amikor már több embernek hiányzott L. Sándor, a nyomozók eljutottak a házaspárhoz, a féltestvérhez.

Az asszony, a II. rendű vádlott tegnap nem tett vallomást, így a nyomozati szakban felvett jegyzőkönyvek tartalmát hallgatta meg a bíróság, amelyek eléggé eltérnek egymástól. Az egyikben T-né G. Judit azt vallja, hogy ő fojtogatta az idős embert, a férje ütötte a fejét a láncvágóval - amit a tűzben megégettek, majd leadták egy hulladékgyűjtő telepen más vasakkal együtt -, ezt előzetesen megbeszélték, a terv szerint cselekedtek. A másik vallomás szerint a férj és a féltestvér volt az, aki kioltotta a nagypapa életét. Eltüntetésében, elégetésében az asszony is részt vett, ez egyezik régebben tett vallomásaiban. A bíróság a legközelebbi tárgyaláson hallgatja meg a III. rendű vádlottat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!