Madárgyűrűzés - kíváncsi gyerkőcök gyűrűjében

Székesfehérvár - Gyerekzsivajtól volt hangos a Sóstó természetvédelmi terület szombaton délelőtt. Sok más program mellett madárgyűrűzésen is részt vehetett, aki kilátogatott a Zöld Tanyához, az immár hetedik éve megrendezett hagyományőrző Attila-napi találkozóra.

Lovász Lilla


- Hazánkban mintegy száztíz éve folyik madárgyűrűzés: a világon Magyarország volt a harmadik, ahol elkezdődött a vadon élő tollasok efféle jegyzése. Mára közel kétszázezer madarat gyűrűzünk évente, s e rendszeres munkának köszönhetően sok mindenre lehet következtetni az állatok élete, vonulása, költőhelye szempontjából - avat be Staudinger István, a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa, miközben egy széncinege szárnyhosszát méricskéli.

Megtudjuk, a szárny méretén kívül feljegyzik minden madár súlyát, korát, ivarát: ezekből az adatokból később a populációt érintő változásokra lehet következtetni. A visszafogás esélye nagyjából tíz-húsz százalék az ugyanabban az évben, míg tíz százalék alatti a korábbi években gyűrűzött szárnyasok esetében. A külföldön regisztrált állatoknál ez az arány egy százalék körül mozog, de ennyi is nagy segítségére lehet a madarászoknak.


Főként a késő őszi, téli időszakban, illetve a költés idején szokott eredményes lenni a gyűrűzés: ekkor könnyebb befogni a madarakat. Ilyenkor télen - akárcsak szombat délelőtt -, egy-egy etető közelébe kifeszített háló segítségével fogják be a tollasokat: ez a módszer leginkább az énekesmadarak esetében válik be. Ezúttal főként szén- és barátcinegék akadtak a csapdába, hogy aztán a nemzeti park munkatársai népes gyerekkíséret mellett kihalásszák őket, s számozott gyűrűt helyezzenek a lábukra. A kicsik a nemzeti park munkatársait szorosan körülvéve, lélegzetvisszafojtva figyelték a műveletsort, s repesve várták, melyikük lehet, aki majd óvatosan kézbe fogva végül szabadon eresztheti az apró énekest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!