Lótartók gondjai: kitiltják őket onnan, ahol izgalmas túrákat szervezhetnének

Kajászó - A Völgyvidék Leader Vidékfejlesztő Közösség tizenhét település lovarda-tulajdonosai, lótartó gazdák ültek össze, hogy a manapság rájuk is járó ínséges időkben ötleteket cseréljenek.

Zsohár Melinda

 

A Buda környéki, a Fejér megyei és a szomszédos Komárom-Esztergom megyei lovas helyei jegyzettek, mégis gondokkal küszködnek. Több vendéget várnának, s a csütörtöki tanácskozáson elmondták: pályázati lehetőségeket és támogatásokat. Szendrői Júlia, a Völgyvidék Leader akciócsoport irodavezetője közös gondolkodásra és gyakorlati tanácsok cseréjére invitálta a kajászói Edward Someus biofarmjára az érintetteket, akik Etyektől Lovasberényig és a Vál-völgye lovas tanyáig elfogadták a meghívást.
- Erőteljesen reklámozzuk a borvidékünket, ezt mi is pártoljuk, mondván: a borkarakter jellemző a tájra. De lehetne a lókaraktert is, amiben különleges színfolt, hogy szinte minden faluban, vagy falukörnyéki pusztán színvonalas lovaglási lehetőséget kínálunk - mondta Bognár Sándor, a felcsúti Vértes Lovas Sportegyesület tulajdonosa. A felcsút-szúnyogpusztai terciáján lovas hagyományőrző táborok, rendezvények követik egymást, különösen a fiataloknak szerveznek programokat. Véleményéhez csatlakozott a házigazda, Edward Someus, aki külföldi tapasztalataira hivatkozva megerősítette e megállapítást.

Jármy Kata és Szabadhegy Judit családostul Tabajd-Bélápapuszta tradícióit elevenítették fel tőkéjükkel, elhatározottságukkal, náluk kulturális rendezvények is színesítik a lovas kínálatot. A lovasberényi Gálos László szerint a lovas embernek nincsenek túl nagy igényei, ne is legyenek, de a vendégek egyik része a nomádságra vágyik, s akkor azt kell kínálni neki. Az etyeki Kemény Ferenc az erdő törvény szigorát vitatta, mert a lovasok elé számos akadály gördül, ha hosszabb utat kívánnak megtenni lóháton. Kerítésekbe, s tilalmakba ütköznek. Koczka Béla, a Mány és Zsámbék között hucul lovakat tartó tanárember nyaranta Erdélybe lovastúrákat szervez, úgy véli közös weboldalt kell létrehozni friss információkkal, lovas-térképpel, a lóháton bejárható rejtett utak felfedésével.
- Megtapasztaltam, hogy a quadosokkal vesznek egy kalap alá bennünket, s kitiltanak olyan területekről, amelyeken izgalmas lovas túrákat kínálhatnánk, pusztítás és zaj nélkül! - csóválta a fejét, s érkeztek a többi példák. A spanyol bikaviadalokról, amelyek a tradíció okán még maradnak, vagy az osztrák sípályákról, amelyek az erdőkben, a természetvédelmi területeken is turistákat vonzanak. Miért pont a magyar lovasoknak kell küzdeniük azért, hogy nem csak karámok között, zárt területeken nyergeljenek fel? A vál-mariannapusztai Vígh László őshonos lófajtákat tenyészt, a martonvásári Szalai György baráti csapata 1600-as évekbeli végvári vitézi öltözékben, korabeli fegyverekkel lovagolnak, március 14-én Sukoróra érkeznek lóháton a romantikus öltözékben.
A tanácskozáson szinte komplett programot raktak össze a szakemberek, ezeket a leaderesek olvasható formában is közreadják, legalább az interneten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!