Lezárult nyolc veszélyes esztendő Irakban

Székesfehérvár - Missziós katonák tértek vissza külszolgálati feladataik befejeztével épségben Afganisztánból, Szerbiából, Grúziából, Ugandából, a Sínai-félszigetről. Irakból pedig végleg.

Tihanyi Tamás

Napjainkban három földrész tizenhárom országában, tizenhét  különböző misszióban, egy időben mintegy ezer katonával (vagy esetenként rendőrrel) veszünk részt a nemzetközi válságkezelésben és a béke megőrzésében. 
- A társadalom figyelme és érdeklődése leginkább a nagy létszámú  afganisztáni és a balkáni missziók magyar szerepvállalására irányul, a világ más, távoli földrészein és országaiban szolgálatot teljesítők feladatai szinte teljesen ismeretlenek. Pedig mindennapjaink történései  azt igazolják, hogy biztonságunk kérdése nem határainkhoz kötött, a földrajzilag tőlünk akár több ezer, vagy csak pár száz kilométeres távolságban végbemenő válságok közvetlenül vagy közvetve, de befolyásolják hazánk biztonságát is.  Éppen ezért fontos, hogy hazánk az Észak Atlanti Szövetség és az Európai Unió teljes jogú tagjaként aktívan részt vegyen a nemzetközi békemissziós küldetésekben -  mondta szerdán a hazaérkezett honvédeket és rendőröket köszöntve az úgynevezett visszafogadó ünnepségen Varga Csaba dandártábornok, az Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke. Majd kitüntetéseket adott át. 
  
A Sínai-félszigetről huszonegyen érkeztek haza. A misszió közel kétezer fős, tizenegy  ország katonai kontingense vesz részt a küldetésben. A magyarok katonai-rendészeti és nyomozati feladatokat látnak el. Felügyelik és irányítják a táborok közötti közlekedést, ellenőrzik a katonai rend és fegyelem betartását, végzik a táborokba érkező és induló személyek és gépjárművek ellenőrzését. Biztosítják a különböző rendezvényeket, személy és szállítmánykísérési, valamint járőrszolgálati küldetésekben vesznek részt a nap minden szakában, a táboron belül és azon kívül.
Egy magyar  hadnagy  Ugandában, a szomáliai fegyveres erők kiképzésének támogatása érdekében létrehozott alakulatban szolgált, ahol jogi tanácsadóként segítette az Európai Unió zászlaja alatt tevékenykedő missziót. Kezdetben spanyol, majd ír vezetés alatt, közel nyolc  hónapot szolgált  Kampalában.
 Grúziában korábban több békefenntartó misszió is működött, de azok megszüntetésével, 2008-tól az Európai Unió megfigyelői maradtak  az egyedüli nemzetközi szereplők a térségben. A honvédség a kezdetektől három megfigyelőt delegált. A térség sosem volt mentes az incidensektől. A dandártábornok külön kiemelte Vörös Zoltán őrnagy tevékenységét, aki sok  sikert ért el,  többek között  egy  emberrablási ügy kivizsgálásával vívta ki a misszió vezetőjének elismerését. Külszolgálatát a  területi iroda hadműveleti szolgálat parancsnoki beosztásában fejezte be, s ezzel megfigyelői státuszból kulcspozícióba került.
A NATO iraki kiképző missziójától érkezett meg három tiszt, s ezzel  a honvédség iraki küldetése befejeződött. De nem jöhetett mindenki haza:  2004-ben 38  katonánk sérült meg könnyebben egy öngyilkos merénylet következtében, s abban az évben  hősi halált halt  Nagy Richárd posztumusz hadnagy.

Az iraki misszió

- 2003: iraki önkéntesek képzése Taszáron.

- 2003-2004: szállító zászlóalj megy Irakba.

- 2004. június 17.: Nagy Richárd hadnagy halála.

- 2004. december: felajánlunk 77 darab T-72-es tankot és 33 darab csapatszállító járművet.

- 2004. február 18.: öngyilkos merénylet al-Hillában, 38 magyar sérült.

- 2005. december: leszállítjuk a harckocsikat és a csapatszállítókat.

- 2007-2008.: tizenöt magyar a tanácsadó és összekötő csoportban.

-  2008 augusztusa: három törzstiszt küldetése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!