Lesben állt a roma férfi gyilkosa? (Fotókkal)

FMH - Lesben állhatott az elkövető és várt a kínálkozó alkalomra - mondta Tóth Gábor, a szerda éjjel Tiszalökön lelőtt férfi sógora a gyilkosság helyszínén csütörtökön az MTI munkatársának.

feol.hu

Mint mondta, Kóka Jenő éppen a 22.00 órakor kezdődő éjszakai műszakba indult volna a tiszavasvári gyógyszergyárba, ahol 30 éve gépkezelőként dolgozott, amikor zajt hallott, kiment az udvarra és akkor lőtte le valaki. 


Rendőrök készülődnek a helyszínelésre egy családi ház előtt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszalök-Újtelepen, a Nefelejcs utcában. Az előtérben Tóth Gábor, az áldozat sógora látható

MTI Fotó: Balázs Attila

Tóth Gábor hozzátette: az 54 éves roma férfi ellen elkövetett gyilkosság Tiszalök Újtelepén, a Nefelejcs utca 27. szám alatt, a szélső házban történt.

2009. április 22-én éjjel agyonlőtték az 54 éves, roma származású Kóka Jenőt, miközben munkahelyére indulva kilépett a házból. A férfi a helyszínen életét vesztette. Az ügyben emberölés bűntette miatt ismeretlen tettes ellen indult nyomozás.



A Nemzeti Nyomozóiroda helyszínre érkező munkatársa igazolja magát a dupla kordont állító rendőröknek egy családi ház előtt 

Csütörtök délelőtt a helyszínelés még tartott a háznál, míg a telep lakói közül mintegy százan a "Rendőrség" feliratú szalaggal elzárt terület mellett tárgyalták a történteket.
Kiss Zsolt, az elhuny veje szerint az apósa és a családja rendezett körülmények között élt, munkahelyén a megbecsült dolgozók közé tartozott, többször kitüntették. Felesége is dolgozik, ő a tiszalöki faipari vállalat dolgozója 20 éve. A lelőtt férfit egy lánya és két unokája is gyászolja.
A helyiek szerint "nagy tűzerejű fegyvert" használt a gyilkos, s úgy vélték, ezt "a testből távozó golyó által ütött seb mérete is igazolja".
A megrendült és érezhetően félő roma emberek azt is elmondták a helyszínen, ők már fél éve kérik, engedjék meg a hatóságok, hogy megszervezzék saját maguk védelmét. Szerintük ugyanis a rendőrségi járőrözés helyett inkább állandó felügyeletre lenne szükség. Többen azt is felvetették, hogy "a gyilkosság után le kellett volna zárni a Tiszalökről kivezető nyíregyházi, tokaji és tiszavasvári utat, hogy elfogják a gyilkost".

A környék lakosai állnak egy családi ház előtt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszalök-Újtelepen, a Nefelejcs utcában

Balogh Mihály, a Tiszalöki Cigány Önkormányzat elnöke, a roma polgárjogi mozgalom megyei vezetője és az Országos Cigány Önkormányzat képviselője azt mondta: nyilván a rendőrségnek idő kellett ahhoz, hogy Tiszavasváriból a helyszínre érjenek, de ez 10 perc alatt megtörtént, s éjfélkor már a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai is a helyszínen voltak.
Lakatos István, a területi cigány önkormányzati közgyűlés elnöke felháborítónak tartotta, hogy most már sorozatban fordul elő roma elleni támadás, gyilkosságokkal. Hozzáfűzte: "valóban rettegésben élnek a romák, s a tiszalöki gyilkosság után még jobban félnek, hiszen Kóka Jenő személyében egy példásan élő cigányembert gyilkoltak meg."
Fülöp Gergely, a szabolcsi rendőr-főkapitányság sajtószóvivője csütörtök délelőtt a még tartó helyszínelés eredményeiről nem kívánt nyilatkozni, azt hangsúlyozta: emberölés bűntette miatt nyomoznak, s a munkában részt vesznek a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai is.
Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az NNI hét hasonló ügyben nyomoz: a galgaszentgyörgyi, a piricsei, a nyíradonyi, a tarnabodi, a nagycsécsi, az alsózsolcai és a tatárszentgyörgyi támadások ügyében.


Nyomozók helyszínelnek egy családi ház előtt Tiszalök-Újtelepen



Július 21-én a Pest megyei Galgagyörkön kevéssel éjfél után rálőttek három, romák lakta családi házra; több  
lövedék az ablakokon keresztül az épület belsejében a falba fúródott, de személyi sérülés nem történt.
Augusztus 8-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricsén Molotov-koktélokat dobtak két, romák által lakott házra, és lábon lőttek egy középkorú nőt, amikor kilépett az utcára. 
 Szeptember 5-én a hajdúsági Nyíradony-Tamásipusztán lövéseket adtak le arra a házra, amelyben romák aludtak, de személyi sérülés nem történt.
Szeptember 29-én rálőttek és Molotov-koktélokat hajítottak romák családi házaira a Heves megyei  
Tarnabodon, a rendőrség három férfit gyanúsít a bűncselekmény elkövetésével.
November 3-án a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagycsécsen ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két, egymással szemben lévő nagycsécsi családi házra; a támadásban egy 43 éves roma férfi és egy 40 éves roma nő a helyszínen életét vesztette.
2008. december 15-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsózsolca romatelepén egy 19 éves fiatalember fát vágott az udvaron, amikor kétszer rálőttek. A férfi életveszélyesen megsérült, élettársát csak súrolta a lövedék.
2009. február 22-én Tatárszentgyörgyön éjjel - feltehetően Molotov-koktéltól - tűz ütött ki egy roma család házában. A tűzből menekülő apát és 5 éves kisfiát lelőtték, hatéves kislánya súlyos sérüléseket szenvedett. (Február 28-án újabb családi ház gyulladt ki tatárszentgyörgyi cigánysoron, a ház üres volt, s a vizsgálatok szerint nem gyújtogatás okozta a tüzet.)

Szöveg, fotók: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!