Lélektani határon a devizahitelesek - rejtett költségek a THM-nél

A 210 forint körül tanyázó svájci frank miatt - lévén, hogy a hitelek túlnyomó többségét e valutában vettük fel - lehetőségeik határához értek a devizahitelesek. Sokan váltanának, de nincs mire. Egyre több család feje fölött lóg a kard, és egyre több autó kerül vissza a telepekre, mert nem fizetnek.

Fejér Megyei Hírlap

Nagyon sok családban két kereső mellett is nehezen fizetik a havi törlesztést, és ha csak egyikük elveszíti a munkáját, akkor teljes a kétségbeesés, főleg, hogy az árfolyam-ingadozások miatt emelkednek a törlesztő részletek - mondta Zsoldos Beatrix  ingatlanszakértő.  - Vannak olyan esetek, amikor az ingatlan piaci ára alacsonyabban van, a lakás, a ház kevesebbet ér, mint maga a tartozás. Ha a tulajdonos el szeretné adni az ingatlanát, mindig megkérdezzük, milyen kölcsön van rajta? Ajánljuk, menjen be a bankba, kérjen számlazárást, hogy tisztában legyen a helyzettel. Sokan meglepődnek, hogy alig csökkent a tartozásuk, addig szinte csak a kamatot fizették. Az is előfordul, hogy aki svájci frankban vette fel a hitelt, és most szeretné kinullázni, többet kell fizetnie, mint amennyi jelenleg az ingatlan piaci értéke. Az emberek általában olcsón szeretnének vásárolni, és mindig van valaki, aki nagyon megszorult, és igen lemegy az árral. Ennek a híre futótűzként terjed, és akkor mindenki azon az áron, olcsón szeretne ingatlant vásárolni. Sokan beszorulnak ebbe a helyzetbe, ami szinte a válság kezdetétől tart.

Ki a kocsiból

A  Suzuki Barta székesfehérvári telephelyén hosszú sorba rendezett autók várják, hogy régi vagy éppen új tulajdonosaik ismét gondjukat viseljék. A megyeszékhely legnagyobb telepén ugyanis egyre több a fizetésképtelenné vált autósoktól visszavett autók száma. Néhányuk maguk vitte vissza a kereskedésbe, másoktól a végrehajtó vette el a gépkocsit. A cég munkatársai szerint nem a gazdasági válság, inkább az árfolyamváltozás okozza, hogy sokan elmaradnak a törlesztő részlettel. Úgy fogalmaztak, ha 170 forint körüli összegen váltanák a svájci frankot, akkor már többen kiváltották volna forint vagy euró alapúval hitelüket. Egyikük kiemelte, 3-4 évvel ezelőtt az autósok 145-150 forintos árfolyamon kötötték svájci frank alapú hitelszerződéseiket, most pedig, amikor megugrott az árfolyam, komoly bajba kerültek. Nekik azonban nemigen kínálnak megoldást arra, hogy egy újabb konstrukcióval könnyítsenek terheiken, ezzel csupán az új vásárlók élhetnek. A cégnél azt tapasztalják, hogy volna igény a hitelekre, mára azonban a bankok olyan szigorú feltételeket szabnak, hogy azoknak legtöbben nem felelnek meg. A visszavett autóhoz hosszú idő után juthat új tulajdonosa, mert a bank az utolsó pillanatig fenntartja a lehetőségét, hogy a korábbi tulajdonosnak adja vissza azt.

Rejtett költség 

A hitelfelvevők a kamatok mellett a havi törlesztő részletre figyelnek elsősorban, és egyelőre még sok leegyszerűsített THM (teljes hiteldíjmutató) összehasonlításából a devizahitelek kerülnek ki győztesen. Ezek legnagyobb veszélye az, ha a két hatás (árfolyam és kamat) egyszerre, egymást erősítve érvényesül, és a mértékük is jelentős. Devizakockázatot, a hitelnyújtásnál és a törlesztésnél elvégzett banki átváltás árát, valamint a kezelési költséget is figyelembe véve egy 4 százalékos kamattal nyújtott devizaalapú kölcsön teljes hiteldíjmutatója akár 11-16 (!) százalék is lehet - figyelmeztet Kiss Imre nemzetközi befektetési és pénzügyi tanácsadó, a Moneymoon Kft. ügyvezető-igazgatója. E számokkal kevés ügyfél szembesül a hitelfelvétel előtt, a pénzintézetek ugyanis sok járulékos költséget egész egyszerűen nem számolnak bele a THM-be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!