Lecsapott a vihar! Özönvízszerű eső és erős szél két régióban

Vihar csapott le az ország két régiójára, ezen belül Budapestre és a Balaton térségére péntek reggel, de a nap folyamán többfelé kialakulhatnak heves zivatarok, amelyeket helyenként akár orkán erejű szél is kísérhet.

MTI

Péntek délutánig 317-szer riasztották a tűzoltókat

Péntek délután fél 5-ig összesen 317-szer riasztották a tűzoltókat a vihar miatt országszerte - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.

A fővárosban öt forgalmas csomópontban rendőröknek kellett irányítani a forgalmat

A fővárosban öt forgalmas csomópontban rendőröknek kellett irányítani a forgalmat

Budapesten öt forgalmas csomópontban is rendőröknek kellett irányítaniuk a forgalmat, amiatt hogy a pénteki zivatarok következtében nem működtek a közlekedési lámpák - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese az MTI-vel.

Kiadták a piros riasztást az észak-alföldi régióra

Kiadták a piros riasztást az észak-alföldi régióra

Az észak-alföldi régióra két óra után kiadták a legmagasabb szintű, piros riasztást - közölte Kolláth Kornél, az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző munkatársa pénteken az MTI-vel.

 Lezárták a 111-es utat Dorog és Esztergom között

 Lezárták a 111-es utat Dorog és Esztergom között

Lezárták a 111-es utat a sok csapadék és a belvíz miatt pénteken Dorog és Esztergom között, a 10-es úton közlekedőket Esztergomban egy hipermarket parkolójába terelik, így kikerülhetik az elöntött útszakaszt - mondta Léber Gabriella, a megyei főkapitányság sajtóreferense az MTI-nek.
 A katasztrófavédelem ügyeletesének tájékoztatása szerint a vihar miatt eddig mintegy harminc riasztást kaptak, a legtöbbet Esztergom térségéből, jórészt vízszivattyúzáshoz hívták a tűzoltókat. 
 Környén a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék bevitte az iszapot az útra, az árkok megteltek, így az alacsonyabban fekvő házak kertjeit elöntötte a víz.
Komárom-Esztergom megyében az elmúlt huszonnégy órában a legtöbb eső Dorogon hullott, az időkep.hu csapadéktérképe alapján hetven milliméternyi.

Dunaújvárosban folyóvá változott az út

A péntek reggel lehullott több milliméternyi csapadék alaposan megbénította a forgalmat Dunaújvárosban, a Dózsa György út Vasútállomáshoz közeli szakaszán. Az útszakasz leginkább patakhoz hasonlított.

Villámcsapás miatt használhatatlanok a Pest megyei katasztrófavédelem telefonvonalai

Villám csapott a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság fővárosi épületébe, megbénítva a telefonforgalmat - közölte az ügyeletes pénteken az MTI-vel. A térségben élők a fővárosi katasztrófavédelemhez átirányított 105-ös segélyhívón vagy a helyi tűzoltóknál tehetnek bejelentést.
Tóth Tihamér elmondta, hogy délelőtt 9 óra után villám csapott a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság budapesti, Építész utcai épületébe, emiatt sem a vezetékes, sem a 105-ös segélyhívó vonaluk nem működik; ez utóbbit átirányították a fővárosi katasztrófavédelemhez.
A villámcsapás okozta hiba elhárításán már dolgoznak a szakemberek, addig is vagy az átirányított 105-ös számon, vagy a helyi tűzoltóságokon tehetnek bejelentést az emberek. A villámcsapás személyi sérülést nem okozott - hangsúlyozta az ügyeletes.
 A megszokottnál sokkal nehezebb most a híráramlás, egyelőre húsz, a délelőtti heves esőzés és vihar okozta Pest megyei káresetről tudnak. A legtöbb esetben pincékbe befolyt víz kiszivattyúzásához hívták a tűzoltókat, de Pomázon és Verőcén a villámlás is kisebb-nagyobb károkat okozott. Az előbbi településen egy családi házba, az utóbbin egy nagyfeszültségű vezetéket tartó oszlopba csapott bele a villám. Mindkét helyen folynak a helyreállítási munkálatok - közölte Tóth Tihamér.

Tűzoltók menekítették ki a 28-as villamos utasait a Maglódi úton

Tűzoltók menekítették ki a 28-as villamos utasait a Maglódi úton

Tűzoltók és a BKV munkatársai menekítették ki az egyik 28-as villamos mintegy húsz utasát péntek délelőtt Budapesten, mert a nagy mennyiségű esővíztől a szerelvény elakadt a Maglódi út és a Gitár utca sarkán.
A villamosról a bátrabb utasok leszálltak, de sok idősebb utast a tűzoltóknak kellett a hátukon vagy létra segítségével a szerelvényről kimenekíteniük - jelentette az MTI munkatársa a helyszínről.
A villamosok közlekedésében a BKV közlése szerint csak kisebb fennakadást okozott vihar Budapesten, 5-10 percnyi állás után minden vonalon visszaállt a menetrend szerinti közlekedés.

Villám csapott egy családi házba

Villám csapott egy családi házba

Villám csapott egy családi házba a péntek délelőtti viharban a főváros XIV. kerületében; Budapesten elöntött pincékhez, aluljárókhoz és koccanásos balesetekhez riasztották a leginkább a tűzoltókat.

Viharos reggel

Viharos reggel

Elképzelhető, hogy a zivatarok miatt több régióra kiadják majd a legmagasabb szintű, piros riasztást - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző munkatársa az MTI-vel. Fodor Zoltán elmondta, hogy az átvonuló zivatarvonal miatt a közép-dunántúli régióra és Közép-Magyarországra már kiadták a narancssárga riasztást, amelyet a következő órákban bármikor kiterjeszthetnek az ország más térségére is. A legnagyobb valószínűséggel a Dunántúl keleti felén, az Alföldön, valamint az Északi-középhegység térségében kell heves zivatarokra készülni.

A Dunántúl nyugati térségét leszámítva az ország nagy részén megvannak a feltételek ahhoz, hogy több alkalommal is heves zivatarok alakuljanak ki helyenként - mondta Fodor Zoltán. Így várhatóan ezeken a területeken is kiadják majd a narancssárga riasztást, ez alapján a heves zivatarokat óránkénti 90 kilométeresnél erősebb széllökések és akár három centiméter átmérőjű jég kísérheti. A rövid idő alatt leesett csapadék mennyisége pedig a 40 millimétert is meghaladhatja.
Nem lehet kizárni, hogy egy nagy területre kiterjedő, heves eseményeket okozó zivatarrendszer alakuljon ki a nap folyamán, akár orkán erejű, 120 km/h erősségű széllel - hangsúlyozta Fodor Zoltán. Hozzátette: a Balatonnál az egyik széljelző automatarendszer péntek reggel 99 km/h erősségű szelet regisztrált.

Dobson Tibor, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettese az MTI-nek elmondta: a legtöbb hívás Észak-Budáról és Észak-Pestről érkezik a tűzoltóságokhoz, a legtöbb esetben vízszivattyúzáshoz kérnek segítséget az emberek.
A XIV. kerületben egy családi házba belecsapott a villám, emiatt a tetőszerkezet kigyulladt, a tűzoltók négy vízsugárral eloltották a tüzet - mondta Dobson Tibor, hozzátéve: a fővárosban több kisebb koccanásos baleset is történt, de személyi sérülésről egyelőre nem kaptak jelzést.

Villám csapott a vasúti felsővezetékbe Vecsésnél

Belecsapott a villám, és emiatt mintegy fél kilométer hosszan leszakadt a felsővezeték Vecsés és Üllő között péntek délelőtt - tájékoztatta Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletese az MTI-t.

Emellett a ferencvárosi és kelenföldi pályaudvar között a Keleti pályaudvarra közlekedő gyorsvonat mozdonyának áramszedője szakította le a felsővezetéket, így két vonalon is késnek a vonatok. A Dunántúlról a Keletibe érkező és induló vonatok tizenöt-húsz, a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon pedig húsz-huszonöt perc késéssel közlekednek a vonatok.
Hozzátette: a szakemberek a helyreállítást mindkét helyen a déli órákra ígérik, a menetrendszerű közlekedés pedig a kora délutáni órákra állhat helyre. 
 A leszakadt felsővezeték alatt mindkét vonalon áll egy-egy szerelvény, de személyi sérülés nem történt - írta Both Ferenc.

A  riasztást az indokolja, hogy az Alföld középső és északi részén heves zivatarok várhatók, és a széllökések elérhetik az óránkénti 90 kilométeres sebességet, valamint nagyobb méretű jég is hullhat.

Tóth Eszter elmondta, hogy nem sokkal 16.00 óra után már mindegyik kereszteződésben működnek a közlekedési lámpák. Az érintett útvonalakon nincsenek és korábban sem voltak nagyobb dugók, de szükség volt arra, hogy a rendőrök irányítsák a forgalmat - tette hozzá.
A közlekedési lámpák helyreállításáig rendőri karjelzéssel irányították az autósokat: a Gyáli út és a Könyves Kálmán körút kereszteződésében, az Üllői út és a Könyves Kálmán körút kereszteződésében, az Oktogonnál, a Kálvin téren, valamint a Fogarasi és a Kerepesi út kereszteződésében.

A legtöbb riasztás Komárom-Esztergom megyéből és Budapestről érkezett. Főként vízszivattyúzásokhoz és fakidőlésekhez hívták ki a tűzoltókat.
Vihar csapott le az ország két régiójára, ezen belül Budapestre és a Balaton térségére péntek reggel, de a nap folyamán többfelé kialakulhatnak heves zivatarok, akár orkán erejű széllel.
 A heves zivatarok miatt kora délután kiadták a piros riasztást az észak-alföldi régióra, de azóta visszavonták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!