Labdarugó akadémia üzemelteti az alcsúti arborétumot

Felcsút - Labdarugó akadémia üzemelteti a jövőben az alcsúti arborétumot - akármilyen furcsán is hangzik. Az akadémia alapítványa az egész térséget segíteni szeretné.

Tribolt Lajos

A Duna-Ipoly Nemzeti park igazgatója, Füri András  és a Puskás Feerenc Labdarugó Akadémia  alapítványának elnöke, Mészáros Lőrinc írta alá azt a megállapodást, amely értelmében a jövőben a nemzeti park szakmai irányítása mellett, a labdarugó akadémia üzemelteti az alcsúti arborétumot.
Mészáros Lőrinc lapunknak elmondta, hogy ebből az akadémiának előnye nem származik, csak a kiadásai  nőnek. Amiért mégis megkötötték a szerződést az az, hogy az akadémiát működtető alapítvány célja  a foci mellett egyúttal a térség fejlesztése, felvirágoztatása is.
A költségvetési intézményeknél bevezett létszámkorlátozás miatt, így sikerül négy ember munkáját megmenteni, őket az alapítvány alkalmazza, a megmaradó összeget a nemzeti park fejlesztésekre fordíthatja.
 Az alapítvány megújítja az arborétum honlapját, így is elősegítve a  turizmus fellendítését. Az arborétum hamarosan egy 200 millió forintos pályázat révén felújításba kezdhet, ezt egészíti ki az alapítvány tevékenysége, amely révén parkoló épül és megújjul az arborétum kerítése is.  Hosszabb távon gyalogjárda is épül Alcsút központjától a parkig. Az idegenforgalom fellendítését szolgálhatja az akadémia sporthotelje is, amely három csillagos minősítésű.
Az akadémia megvásárolta egyébként a volt Székesfehérvár-Bicske vasútvonal Vértesacsa-Felcsút közötti szakaszát, amelyen a későbbiekben kisvasutat működtetnének, mellette kerékpárutat építenének először az arborétumig, majd Vértesacsáig. Ehhez persze az önkormányzatokkal együtt kell pályázniuk támogatásért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!