Kutyaharapás az étteremben - kinek a hibája?

Vál - Egy vadászkutya egy kisgyerek vállát harapta meg a napokban; a gyereknek ezért veszettség elleni oltássorozatra kell járnia. A kutyát hazavitte Németországba a vadász.

S. Töttő Rita

Német vadász kutyája harapta meg a minap egy 8  éves gyerek vállát egy váli étterem teraszán. A gyermek azóta is kötözésre jár a székesfehévári kórházba, s a veszettség elleni oltássorozat miatt is hetekig a megyeszékhelyre kell hordani őt, ami nagy fáradtság és kiadás a szülőknek. De mi történhetett pontosan? Berecz Botond, helyi állatorvos, valamint R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elárulta: egy étterem teraszán  ebédelt a német vadász, akinek kutyája pórázon feküdt az asztal alatt. Egy táborból érkezett gyerekcsapat is akkor étkezett a vendéglőben. A fiataloknak többször is elmondták, hogy ne nyúljanak a kutyához. Ennek ellenére az egyik gyerek az asztal alá mászott - ekkor kapott az eb a kisgyerek felé, akinek vállát érte a harapás. Később kiderült: az állat oltási papírjai és útlevele is rendben volt, viszont a vadász, mivel ment vissza Németországba, vitte magával a kutyáit is. 
- Nagyon fontos lenne ilyen esetekben, hogy az állatot kéthetes megfigyelésre elzárják, mert ennyi idő alatt kiderül,  veszett-e - nyilatkozta lapunknak Lencsés Gyöngyi kistérségi tiszti főorvos, aki  nem a konkrét eset kapcsán  elmondta: az egyik leglényegesebb, hogy kutyaharapásos esetekben a háziorvos minden részletre kiterjedően vizsgálja meg, valóban szükséges-e az oltássorozat elindítása. Figyelembe kell vennie az állat faját, az állat és az ember akkori viselkedését, a sérülés jellegét, az oltottságot, az adott környék veszettség-fertőzöttségét, az állat tartási körülményeit, szóval számos tényező alapján döntheti el, veszettséggyanús-e a sérülés.
A váli esetben, noha minden kellő dokumentummal és védettséggel  rendelkezett az állat, talán az eb  megfigyelésének hiánya indokolhatta az oltássorozat elindítását. - Komoly összegekbe kerül a családnak rendszeresen bejárni Székesfehérvárra, ezért valószínű, hogy a német vadásztól fogják kérni a költségek megtérítését - vélekedik a helyi állatorvos, aki szerint a kutya gazdája eleget is tesz a kérésnek, mert minden elérhetőséget elkértek tőle.

Az állat  viselkedésére több magyarázat is létezik. Nyakas Gábor kutyatréner úgy véli, elsősorban a felnőtteknek kell minden lehetséges esetre felkészülniük és figyelniük.
- A vadászkutyák mind nagyon erős ösztönnel rendelkező, kemény állatok. Nehéz és agresszióval járó munkát végeznek, és nem az ő dolguk, hogy különbséget tudjanak tenni ilyen és olyan helyzet között, hanem a gazdáé. Ha tudom, hogy gyerekek közé kell vinnem a vadászkutyát, minimum félreeső helyet keresek, ahol nem zavarhatják meg a kiabálásukkal, futkosásukkal, hiszen ezek a hangok, mozgások frusztrálhatják őt. Ha ezt nem tudom megtenni,  vagy be sem megyek, vagy szájkosarat teszek az ebre - vélekedett a szakember. Mindemellett - tette hozzá -, minden kutya védi a saját zónáját és a gazdáját, és egy gyerek heves mozdulatait támadásnak ítéli.
- Évek óta próbáljuk tanítani az embereket arra, hogyan közelítsenek, illetve hogyan engedjék a gyerekeiknek, miként közelítsenek egy idegen kutyához. A hadonászás, kiabálás semmiképp nem jó módszer - tette hozzá a tréner.

Haraphat macska, patkány és sün is

Tavaly  negyven, idén eddig  huszonkilenc  alkalommal végeztek veszettség elleni oltássorozatot a székesfehérvári, abai, gárdonyi és enyingi kistérségben. Tavaly 115 állat megfigyelése zajlott le, de veszettséget nem találtak. Az oltássorozatok nagy részét azért kellett elindítani - nyilatkozta a kistérségi tiszti főorvos -, mert a harapós állat valamiért nem volt megfigyelhető.  Minden évben kutya okozta a legtöbb harapást, ezt követték a macskák, majd a rókák, de patkány, sündisznó és majom okozta sérülést is követett már veszettség elleni oltássorozat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!