KRESZ-változások 2010-ben (5. rész)

PLT-sorozat - Január 1-jétől 60 ponton változtak a közúti közlekedés szabályai. A módosítások fő célja a biztonság javítása, a védtelen közlekedők, a gyalogosok, a kerékpárosok védelme. A Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági üzletágának szakembereivel készített sorozatunk ötödik részében folytatjuk a fontosabb változások magyarázatát.

Osváth Sarolta


A kerékpárosokat és motorkerékpárosokat érintő főbb új szabályok

Jelzőtáblák (KRESZ-módosítás 5)

Kerékpárút: a tábla a kétkerekű kerékpárok közlekedésére kijelölt utat jelez; a segédmotoros rokkantkocsi, a gépi meghajtású kerekes szék és a kétkerekű segédmotoros kerékpár lakott területen kívül a kerékpárutat igénybe veheti, ha ezt jelzőtábla nem tiltja. A kerékpárúton más jármű közlekedése tilos.

Gyalog- és kerékpárút: a gyalogos, a kerekesszék és a kétkerekű kerékpár közlekedésére kijelölt út. Ha a gyalogos és a kerékpáros forgalmat burkolati jel választja el (26e ábra), a gyalogos és a kerékpáros csak az útnak a részére kijelölt részén közlekedhet.

 A kerékpárút értelmezése nem változott, a tábla a kerékpáros számára kijelölt utat jelzi. Hasonló pontosítást jelent a gyalog- és kerékpárút tábla is. Fontos, hogy a jelzés a kerékpárok közül a kétkerekű kerékpárokra vonatkozik. Egyébként az 54-e paragrafus új, 11. számú bekezdése a jelzőtábla jelentőségét erősíti meg azzal, hogy kötelezően előírja a kijelölt úton való haladást.

Tájékoztató táblák (KRESZ-módosítás 8.)

 A mozgáskorlátozottakat szállító járművek részére fenntartott várakozóhelyeket kiegészítő tábla vagy külön jelzőtábla jelezheti. (1. ábra)

 A módosítás új táblát vezet be a csak kerékpárok számára fenntartott várakozóhely jelzésére. A tábla azt is jelenti, hogy más jármű ott nem parkolhat, nem foglalhatja el a kerékpárok számára fenntartott helyet. Motorkerékpár sem parkolhat a jelzőtáblával kijelölt helyen. Eddig kiegészítő tábla jelezte, ha kerékpárok is parkolhattak a fenntartott helyen, ezt most egy táblán belül oldotta meg a jogszabály.

Nyitott kerékpársáv (2. ábra); a tábla a kerékpárosok egyirányú közlekedésére kijelölt kerékpársáv úttesten történő elhelyezkedését jelzi. Nyitott kerékpársáv vége (3. ábra);

 A módosítás bevezeti a nyitott kerékpársáv fogalmát, meghatározva a kerékpárosok egyirányú közlekedésének helyét és irányát. A nyitott kerékpársáv olyan különleges forgalmi sáv, amely a kerékpárok és más járművek egyirányú közlekedését segíti, biztosítja az egymás melletti elhaladáshoz szükséges elegendő helyet. A nyitott kerékpársáv burkolati jel kijelöli a kerékpárosok számára az úttesten való haladásra ajánlott útfelületet. A másik jelzőtábla egyértelműen mutatja, hol a sáv vége: attól kezdve a kerékpáros az általános forgalmi szabályok szerint haladhat tovább. Gépjárművel a nyitott kerékpársávot jobbra kanyarodás esetén, vagy a szembejövő forgalom biztonságos elhaladása érdekében kötelező igénybe venni.

Még több új szabály itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!