Közösen a vadorzók ellen - A szakemberek szerint a megyében nem lett több az orvvadász

Székesfehérvár - Ki a rabsic? Jogosulatlan vadász. Aki lehet hurkot és csapdát készítő amatőr, és lehet engedéllyel, fegyverrel rendelkező vadász is, aki nem tartja be a szabályokat. Legveszélyesebb, akinek semmiféle engedélye nincs, mégis fegyvert fog.

Tihanyi Tamás

Az országos sajtóban az utóbbi  időben hallani, olvasni lehetett arról,  hogy az általános pénztelenség, a mélyülő válság egyik jeleként egyre több a vadorzó az erdeinkben. Hiába a rendőrség,  az erdészet és  a vadásztársaságok összefogása, a tetten érés nagyon nehéz, az anyagi  kár pedig tetemes. Ráadásul  a hurokba került állatok a legtöbbször hosszú szenvedés után pusztulnak el. Az orvvadászok (nevezhetjük őket húsvadászoknak is, bár van, aki  a trófeára hajt) pedig folyamatosan ritkítják az állományt. Nem csak  a tetten érés, később, a bíróságon a  bizonyítás is nehéz, a pénzbírság pedig nem visszatartó erő.

Valóban egyre több ilyen eset fordulna elő Fejér  megye kiterjedt, vadban gazdag erdeiben is?  Örömmel hallottuk, hogy Takács Tibor, a Vadex fővadásza ezt a hírt lapunknak egyáltalán nem erősítette meg.
- Nem látom erdeinkben jelét annak, hogy az elmúlt hónapokhoz, évekhez képest megszaporodtak volna az ilyen esetek - mondta a szakember. - Ennek oka lehet, hogy igen jól megszerveztük és átfogóvá tettük az ellenőrzést és az együttműködést a rendőrséggel és a társszervezetekkel. De kétségtelen, hogy valóban több lett  a más jellegű  vagyon elleni kártétel, azaz például a falopás, vagy a létesítményeinknél lévő különböző eszközök eltulajdonítása.
Takács Tibor nem is emlékszik arra, mikor volt utoljára tetten érésre példa a kezelésükben lévő erdőkben. Orvvadászat miatt ismeretlen tettes ellen idén még nem, tavaly  októberben, novemberben fordultak feljelentéssel a  hatósághoz. Leggyakrabban hurkot, csapdát találnak,  ritkán, elvétve fordul elő az, hogy olyan lövést hallanak, amit illetéktelen személy adhatott le. 
- Én azt szoktam mondani,  hogy ahol mézes madzag van, akad légy is. A kezelésünkben lévő erdőkben bőséges a vadállomány,  és mindig akad, aki nem tiszta szándékkal érkezik -   folytatta a fővadász.  - De  többnyire  azt tapasztaljuk,  hogy inkább suhancok próbálkoznak ügyetlen hurkokkal, s az  alkalmazott módszer nem vall hozzáértőre.



Papp Zsigmond százados, a Fejér Megyei  Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti osztályvezetője  szintén cáfolta, hogy megszaporodtak volna a rabsickodásra utaló jelek Fejér megyében. Ilyen adatokról nem tudnak, bár a vadászterületeken időnként találnak a vadászok visszamaradt tetemet, amely jelzi az illegális vadászat jelenlétét, de nem gyakrabban, mint korábban. Igaz az is, hogy ha a rabsic eltakarít maga után, szinte lehetetlen megtalálni.     
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal kérésére febuárban ellenőriztek Bodajkon, Pátkán, Kulcson és Seregélyesen,  de elsősorban a vadászok fegyvereit, iratait, vadászatra alkalmas állapotát. Csak apróbb hiányosságokat tapasztaltak, feltűnő szabálytalanságot nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!