Közös projektet tervez a klaszter és az egyetem

FMH - Együttműködési megállapodást kötött szerdán a veszprémi központú Pannon Egyetem és a székesfehérvári székhelyű Energiahatékonysági Klaszter .

Klecska Ernő


A Pannon Egyetem részéről Rédey Ákos rektor és Zsiborácsné Petró Mária gazdasági főigazgató, az Energiahatékonysági Klaszter részéről pedig Bozsóki Ákos klaszterelnök írta alá azt az együttműködési megállapodást, amelynek keretén belül az együttműködő felek versenypozícióik erősítése érdekében igénybe vehetik azt a tudást, gyakorlati ismeretet, amely a megállapodás értelmében a rendelkezésükre áll.
 Rédey Ákos utalt rá, hogy a szerződéskötés ösztönzi a közös projektek generálását, amelyek során a kutatás-fejlesztési eredmények alkalmazása technológiai és üzleti előnyöket biztosíthat a klaszter tagjai számára. Az egyetem hallgatóinak számára további szakmai gyakorlati, az egyetem kutatói számára pedig közös kutatási és képzési tevékenységek szervezésére nyílik lehetőség. Az együttműködés során megvalósuló fejlesztések - tette hozzá a rektor - az energiafogyasztók költségeinek, és ezen keresztül az üvegházhatású gázok mennyiségének a csökkentésében játszanak jelentős szerepet.
Bozsóki Ákos elmondta, a klaszter 2009. július 23-án alakult a célból, hogy az épület- és ipari technológiák tulajdonosai, használói az energetikai korszerűsítési programjukhoz, valamint átfogó megoldásokhoz kapjanak segítséget. A klaszter olyan új vertikumot hozott létre - hangsúlyozta -, amely összefogja a lakossági és az ipari energiafogyasztást érintő majdnem összes szakterületet. Így tagjai képviselik az épületautomatika, épületgépészet, épületszigetelés, erősáramú villamos berendezések, légtechnika, megújuló energiák területeinek egyes ismert cégeit. (A klaszter egyik legismertebb terméke az az  ÉpületTeszt nevű szoftvert, amellyel megítélhető az épületek energetikai jósága és besorolása.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!