Közel 5 ezer diák a keresztféléves képzéseken

A februári keresztféléves képzésre 4567 diákot vettek fel az egyetemek és főiskolák. Akiket most nem vettek fel, február 15-ig jelentkezhetnek a szeptemberben induló képzésekre.

MTI

A februári keresztféléves képzésre 4567 diákot vettek fel az egyetemek és főiskolák az 5936 jelentkezőből: mesterképzésre 3550-an, felsőfokú szakképzésre 417-en, költségtérítéses alapképzésre 412-en jutottak be - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) pénteken az MTI-vel.
A felsőoktatási intézmények pénteki döntése alapján 3291 államilag támogatott és 259 költségtérítéses hallgatót vettek fel a mesterképzésekre. A hallgatók 43 százaléka a gazdaságtudományok, 23 százaléka a műszaki, 12 százaléka az agrár képzési területre kapott felvételt - írták.
Az OKM közleménye szerint a felsőoktatási felvételi ponthatárok megtekinthetők a www.felvi.hu honlapon, illetve több újság internetes kiadásában. A jelentkezők a besorolási döntést az Oktatási Hivataltól, míg a felvettek az értesítést a felsőoktatási intézményektől kapják meg.
Mint azt hírül adták, a 400+80-as pontozási rendszeren belül már érvényesült az a szabály, hogy alapképzésben 200 pont alatt, felsőfokú szakképzésben 140 pont alatt nem lehet senkit felvenni. A mesterképzésben a pontszámításra a felsőoktatási intézmények által meghatározott, de intézményenként eltérő pontszámítási módszerrel, maximum 100 pontos rendszerben került sor.
A februárban induló képzések, amelyekre tavaly november 15-i határidővel lehetett jelentkezni, azt a célt szolgálják, hogy az alapképzésben januárban végzők lehetőséget kapjanak a tanulmányaik közvetlen folytatására mesterképzésben. Ilyen például az agrár-, a gazdaságtudományok és a műszaki képzési terület, ahol a képzés általában 7 féléves - áll a közleményben.
Ugyanakkor a mesterképzésekre jelentkezhettek a korábban főiskolai vagy esetleg egyetemi végzettséget szerzettek is. Számukra kedvező lehetőség volt, hogy a meghirdetett képzések jelentős hányada részidős képzés, amit munka mellett is el lehet végezni - tették hozzá.
Akiket most nem vettek fel, február 15-ig jelentkezhetnek a szeptemberben induló képzésekre. Az ezekről szóló felsőoktatási felvételi tájékoztatók tavaly december 15-én jelentek meg, a kötetek lezárása után engedélyezett új, elsősorban mesterképzési szakokat január végéig hirdetik meg. Ezekre február 15-ig lehet jelentkezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!