Környezettudatlanok vagyunk? A pet-palackok elborítanak minket

A kibocsátott műanyag flakonok mindössze 18-20 százalékát gyűjtik szelektíven Magyarországon, noha a lakosság 75 százaléka tisztában van a pet-palackokból származó környezetvédelmi problémákkal

feol.hu

Viszkei György,  az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerdán sajtótájékoztatón a társaság júliusban 500 fő megkérdezésével készült felmérését ismertetve elmondta: a válaszadók háromnegyedének véleménye szerint az italcsomagolások közül a műanyag palackok terhelik leginkább a környezetet.
A felmérés ugyanakkor azt mutatja, hogy a résztvevők környezettudatosabbnak vallják magukat, mint amilyenek a valóságban. A megkérdezettek 82,4 százaléka úgy nyilatkozott, hogy részt vesz a szelektív gyűjtés különböző módjaiban, ugyanakkor a kibocsátott pet (polietilén-tereftalát) palackoknak csupán 18-20 százaléka kerül a szelektív visszagyűjtési csatornákba.
Viszkei György kiemelte: Magyarországon évente mintegy 200 ezer tonna csomagolási műanyag hulladék keletkezik, amelynek 25-30 százalékát teszik ki a pet-palackok.
A magyar háztartások csaknem felében húsznál több  flakon ürül ki havonta, a nyári hónapokban pedig akár meg is duplázódik ezen termékek forgalma.
Erdős Péterné, THERMO PRESS Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a pet-palackok visszagyűjtésében a flakonok térfogata jelenti a legnagyobb problémát, hiszen azok tömörítése nélkül a hulladékszállító kamionok "gyakorlatilag levegőt szállítanak".
Hozzátette: a THERMO PRESS szabadalmának számító elektromos pet palackzsugorító berendezése 92 százalékkal csökkenti az italflakonok eredeti térfogatát, így a visszagyűjtés során - annak módjától függően - akár 51-75 százalékkal kevesebb szén-dioxid kerülhet a levegőbe, mint az egyéb módon préselt flakonok szállítása esetén.
A műanyag másodnyersanyagok piacát is hónapok óta mélyen érinti a gazdasági válság, a pet-palackokból előállított alapanyagok ára jelenleg több mint 50 százalékkal áll alacsonyabban, mint a válság előtti hónapokban. Egyelőre nehéz megjósolni, hogy a piac mikor tér ismét magához - jegyezte meg Erdős Péterné.
Vadász Sándor, a Cora áruházlánc élelmiszerbiztonsági és minőségi vezetője aláhúzta: a pet-palackok visszavételét 2008 decemberében elsőként bevezető két üzletük jelenleg mintegy 200 ezer palackot gyűjt vissza havonta, a kezdeti hónapokban elért 20-40 ezer darab után.
A hipermarket 5 zsugorított állapotban visszahozott műanyag flakonért 15 forintot, míg ugyanennyi - sértetlen és tiszta - teljes flakonért 10 forintot fizet - ismertette Vadász Sándor.
Az ÖKO-Pannon adatai szerint az ásványvizes és üdítős műanyag palackokból jelenleg 55-60 ezer tonna, vagyis 1,4-1,6 milliárd darab kerül forgalomba évente.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!