Kivéreztetik a kórházat! Kétszáz embert küldhetnek el

Székesfehérvár - A közelmúltban a Magyar Kórházszövetség ülését követően foglalkoztunk a kórház gondjaival. Azóta nem javult a helyzet. Sőt...

Móré Erzsébet

Szabó László, a Fejér Megyei Szent György Kórház    főigazgatója   akkor   lapunknak elmondta,   hogy   várhatóan  800 millió forinttal csökken az év második felében az intézmény bevétele,   ugyanis   az minisztérium és  döntése nyomán az  egészségbiztosító új finanszírozási rendszert  vezet  be. 
 Ennek    a  tavalyi  teljesítmények hetven százalékát  tekintik  bázisnak,  ha  ennél  több beteget  gyógyítanak,  azt már csak  lényegesen kevesebb  ponttal  (pénzzel) ismeri el,  s  fizeti ki  az intézménynek a biztosító. Az  átlagos  betegellátási költségtérítés 150 ezer forintra  tehető, ennyi  pénzzel számolnak a bázis alapját képező  hetven százalékra.  Az  e fölötti   rész finanszírozása  várhatóan 70 ezer forint  lesz. A főigazgató  akkor elmondta, hogy   ki kell dolgozniuk  egy  válságtervet, s ebben   elsősorban a  betegellátást érintő intézkedéseket  kell meghozni.  Kedden kórház-ügyben  sajtóközleményt adott ki a  fenntartó megyei  önkormányzat,    ugyancsak aggodalmának adott  hangot. 
Az elhibázott kormányzati döntések következményei csak áldozatok árán enyhíthetők  - írja  sajtóközleményében  Balogh Ibolya,   a megyei közgyűlés  elnöke:
"Újabb mélyütéseket kapott a magyar egészségügy, a drasztikus kormányzati döntések szisztematikusan kivéreztetik a kórházakat. Az idén áprilisban bevezetett finanszírozási szabályváltozások, vagyis az újabb, sokmilliárdos pénzkivonás, továbbá a kórházszövetségi közgyűlésen a szakminiszter által bejelentett intézkedések csődveszélybe sodorják az egészségügyi intézményeket. A gazdasági egyensúlyteremtés szolgálatában  számos, kényszerű kiadáscsökkentő intézkedést kell tenni. Elkerülhetetlen a kórház dolgozói létszámának jelentős, kétszáz főt meghaladó, kényszerű csökkentése, s többek között az ügyeleti létszámok és díjak csökkentése, a háttérszolgáltatások, illetve a közreműködői, továbbá a vállalkozói szerződések felülvizsgálata.
 Alapvető előrelépésre a betegellátásban, a kórházak működésében, a magyar egészségügyben is csak egy új szemléletű Országgyűlés megválasztása után számíthatunk" - áll a  közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!