Kivéreztetik a kórházakat! Mi lesz a betegekkel?

Nyolcszáz millió forinttal csökken a kórház költségvetése, rosszabbul járnak a betegek, meghosszabbodnak a várólisták, a tervezett műtétekre is többet kell várni. Garantálni rövidesen csak a sürgősségi és az intenzív ellátást lehet.

Móré Erzsébet

A Magyar Kórházszövetség szerint a 2009-ben rendelkezésre álló pénzből nem lehet elfogadható színvonalon működtetni a kórházakat - olvasható abban az állásfoglalásban, amelyet a szövetség szerdai rendkívüli közgyűlése után adott ki, ahol több mint száz kórház képviseltette magát.
 A közgyűlésen elhangzott miniszteri tájékoztató alapján a kórházak vezetői azzal szembesültek, hogy 2009-ben több mint tíz százalékkal kevesebb pénz jut az intézmények működtetésére - írták.
 Szerintük emiatt a kórházakat elfogadható színvonalon működtetni nem lehet, a várhatóan bekövetkező intézményi csődökért sem a kórházvezetők, sem a betegellátásban résztvevők felelősséget nem vállalnak.
 Közölték: az új finanszírozási módszer nem megfelelő és arra kérik a kormányt: ésszerű struktúrát alakítsanak ki, hogy ily módon több pénz jusson az intézményeknek a betegek ellátására.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!