Kiss Tibor: teljesen megőrjítjük a közönséget!

A Quimbyt sorra érik az elismerések: egyik daluk Fonogram-díjas lett, Kiss Tibor énekes-gitáros pedig március 15-e alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehette át. A zenekar nemrég Fehérváron koncertezett, Kiss Tibort ekkor kérdeztük.

Bokros Judit

- Az Ajjajjaj című dalotok Fonogram-díjat nyert az Év hazai dala kategóriában. Minek köszönheti a sikerét?

- Szerintünk ez egy kedves dalocska. A szövege talán közérthetőbb, mint más Quimby-daloké, de mégsem annyira, mint az átlag popszámoké. Valahol a kettő között mozog, de az utóbbi időben valóban ez volt az, ami fülbemászóbb, könnyebben befogadható. Ennél a dalnál már a demók között is éreztük, hogy aranyos lesz. Nem harsány, mégis szerethető, megérinti az embereket.
 
- A Quimby hivatalosan 1991-ben alakult, hamarosan tehát huszadik életévébe lép. Az idők során alternatív rétegzenekarból országos népszerűségű csapat lett, és több könnyűzenei elismerést is a magáénak tudhat. Hol tart most az együttes?

- Mi ezt folyamatként éljük meg, és mindig a jelenre koncentrálunk. Azt, hogy mi volt, inkább arra használjuk, hogy milyen hibákat ne kövessünk el. A mai napig nem vagyunk elégedettek, mindig tanuljuk, csiszoljuk a hangszerelést. A magunk eszközeivel és a magunk keretei között kezdjük egyre inkább megtalálni, hogy mi a jó nekünk. Tervek vannak. Általában maga a zene, a dalkészítés, a kreatív munka adja a legnagyobb lökéseket, most is ebben vagyunk benne. Új dalokat alkotunk, újakon agyalunk. A teátrumturné is arról szól, hogyan lehetne minél ötletesebben megoldani a dolgokat, és izgalmassá tenni az életünket. Ennek lesz még egy változata, ahol a közönséget teljesen megőrjítjük. De nem mondom el, hogy mivel ...
 

- Mikor merült fel bennetek az igény arra, hogy a bulizós koncerteken kívül ilyen előadásokra is vállalkozzatok?

- Felléptünk egy Shakespeare-darabban, és megéreztük, hogy színházi körülmények között sok olyan hatást tudunk használni a zenében, amilyeneket rockkoncerten nem. Eleve a halkabb tartományok  például ha leejtek egy kulcscsomót  esszenciaként jelennek meg. Azon gondolkodtunk, hogy ilyenkor sokkal pontosabban, figyelmesebben kell játszani. A rockkoncerteken sok lassú dalunkat, egyéb szösszeneteket nem tudunk eljátszani, ám a teátrumos fellépéseken ezek is megélnek. A zenekarnak is jót tesz a sorozat, mert összerántja, és új, kreatív terepet nyújt. Ahol mi mozgunk, viszonylag zárt és kis piac, muszáj, hogy inspiráljuk magunkat! Önmagától a helyzet viszonylag kevés lehetőséget ad, egy évben kétszer körbejárjuk az országot, fesztiválok, bulik, és ez ismétlődik a végeláthatatlanságig. A játszóterünket szeretnénk kiszélesíteni, színesíteni. Van köztünk képzőművész, akad, akinek színészi vénája van, mindezt igyekszünk felhasználni. Ez is egy lehetőség, egy kicsit másfajta Quimby.
 
- Ebbe az irányba mentek tovább hosszabb távon, vagy marad a bulizósabb vonal is?

-  Marad ez is, az is, az egyik mindig építi a másikat. Itt is tanulunk, csinálunk olyan dolgokat, amelyeket be tudunk építeni a rockkoncertekbe. Nem arról van szó, hogy megöregedtünk, elfáradtunk és leülünk. Ebben van mondjuk egy kis igazság, az, hogy a közönség is összetettebb, és nem mindenki bír boroskólában tocsogni a tömegben. Az ő igényüket is kielégítjük, és mi is kicsit máshogy játszunk, amikor leülünk. Ezt szülte a korunk, a tapasztalatunk, a kreatív igény, de mindez nem azt jelenti, hogy felhagytunk a csűrdöngölős rockzenével. Merthogy azt is nagyon szeretjük, amikor irgalmatlanul megdörrennek a hangszerek, és elszabadulnak a lovak  ebből is használunk részleteket a teátrumban. Nagyon sok zenekar unplugged műsort ad, de nálunk annyira nem működik, mert a hangzás is jellemzője a zenénknek. Vannak gondolataink, különböző hangok a fejünkben, ezeket szeretnénk megszólaltatni, ezért így oldjuk meg a helyzetet.
 
- Szerettek kísérletezni, zajokat, hangokat felhasználni. Hogyan bukkantok rá ezekre?

- Nincs olyan hang, amit ne lehetne felhasználni a zenében, csak a megfelelő mértékkel kell eltalálni. A radiátor ütögetésétől kezdve a méhek zümmögéséig minden alkalmazható, ami hangot ad, ha megtaláljuk a helyét. Lépcsőt veregetünk, egy elszálló bogár vagy egy gekkó hangját vesszük föl, és elkezdődik valami, amiből dalt lehet csinálni. Csak azért nem használunk több eszközt, mint eddig, mert már most is annyi mindent cipelünk magunkkal.
 
- Minden időtöket kitölti a zenével való foglalkozás?

-  Vannak a próbák, a koncertek, de aki muzsikál, és éppen nincs hangszer a közelében, akkor is röpködnek a hangok a fejében, például a villamoson. Azt mondanám, hogy mindenre kevés idő van, mert sok szeletből áll a torta, amivel foglalkozunk, és a zenén kívül mindenkinek van valami kedvenc tevékenysége, amit belső kényszerből művel. Van aki ötvös, aki művészettanár, én festek, Lívius tévézik vagy tréningeket csinál. De ha mondjuk két napra el kell utaznom, akkor biztosan nem megyek gitár nélkül.
 
- Mikor pihentek?


- Általában van egy nyári szünetünk, és a január is szellősebb. Most együtt töltötte az időt a zenekar. Örülünk, hogy ez összejött, mert ilyen még nem volt. Azért a hangszerek ekkor is ott vannak, a munka nem addig tart, amíg véget ér a műsor. Ez életforma.
 
- Van már hasonló tervetek a 20. évfordulóra, mint a 15-en a Family Tugedör?

- Van egy-két ötlet, de erről még nem árulunk el semmit. Magyarország kis piac, itt valahogy a születésnapokat együtt ünneplik az emberek, hiszen együtt növünk föl a közönséggel: látnak minket megkopaszodni, meghízni, megöregedni, merthogy sokan jönnek a koncertekre. Meg fogunk felelni ennek a hagyománynak, de nem a hagyományos módon.
 
- A zenekar Dunaújvárosból indult, mit éreztek, amikor oda mentek koncertezni?

- Ott vannak a gyökereink, és egy kicsit mindig olyan, mintha hazamennénk, még akkor is, ha az együttes felének nincsen komoly dunaújvárosi érintettsége. Ahogy a Kispálnak Pécs, a Tankcsapdának Debrecen, nekünk úgy van Dunaújváros.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!