Kisfiam, lányom, jelentkezz!

Az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet kezdeményezésére augusztus 30. az Eltűntek Világnapja 2000-től. Az Országos Rendőr-főkapitányság honlapján található egy névsor, amelyből bárki megtudhatja, hogy kik azok a felnőttek és gyermekek, akiket évek, hónapok, vagy csak napok óta hazavárnak. Nem rövid a lista. Keresik, kutatják őket.

Kovalcsik Katalin

 

 

László  2006. augusztus 7-én tűnt el, Ildikó  ugyanabban az évben. M. Józsefné szintén.  Az idén júniusban ismeretlen helyre távozott otthonából egy 16 éves  dunaújvárosi  lány,  a napokban két pszcihiátriai beteg adata is felkerült a keresési listára. Egyikük egy 53 éves férfi, aki Gántról indult világgá, a másik egy 30 éves hölgy, szintén kezelt beteg, de rajtuk kívül még keresnek másik két eltűntet is.  Ők mindnyájan Fejér megyei családokból hiányoznak. Az országos listán a 2006-os  dátumnál vannak még régebbi bejegyzések, szerepel olyan eltűnt, akiről öt éve nem tud semmit a családja.

A jobbik eset, amikor az eltűnt egy idő után életjelt ad magáról, vagy a hatóság talál rá valamilyen módon. A felnőtt korú,  önmagáról gondoskodni tudó embernek joga van ahhoz, hogy hollétét eltitkolja családja elől, erre lehetőséget adnak a  paragrafusok. Előfordult már olyan eset is, amikor a családját hátrahagyott fiatalember egy másik, szomszédos  országban  építette fel új életét, de azt nem akarta tudatni itt hagyott családjával.

A szerencsés esetekben a felnőttek és a gyerekek is előbb-utóbb hazakerülnek. A megyében működő lakásotthonok, gyermekotthonok egy részéből folyamatosan el-elszöknek a gondozott gyermekek. A legtöbbjük hazamegy, éljen a család bármilyen körülmények közt, visszavágynak. Az otthon kötelességből keresi  őket,  vissza is viszik, de a szakemberek tudják, eljön az idő, amikor ismét  kereshetik a gyereket. A családtagok   bár tisztában vannak a helyzettel, otthonban lenne a gyerek helye,  bújtatják, netán kicsit dolgoztatják a gyereket, amíg a hatóság rá nem talál.

A felnőttekkel más  a helyzet, közülük a betegeket azonnal keresni kezdi a rendőrség, főleg azokat, akiknek életmentő gyógyszerezésre van szükségük. Az esetek többségében ők is épségben visszakerülnek a családba, vagy a gondozási helyükre, szerencsére ritkán  végződnek tragédiával az eltűnések.

A világon  egy tavalyi adat szerint  évente  másfél millió kiskorú gyermek kerül emberkereskedők kezére. A hálózat, amely elnyeli őket nemzetközi,  ahogy a gyermekkerekedelem ellen küzdő hálózat szintén. Az eltűnt gyerekeket keresőknek nincs könnyű dolguk, mivel a gyermekkereskedők elzárva tartják áldozataikat,  úgy, hogy a külvilág semmit nem vesz észre mindabből, ami a lakásban történhet. Egyes vélemények szerint az emberkereskedelem a  bűnözés harmadik legnagyobb és leggyorsabban fejlődő  iparága a világon. A kereskedők nem csupán kiskorú  áldozataik életét nyomorítják meg, számos alkalommal hallottunk olyan fiatal lányokról, akiket prostitúcióra  kényszerítettek elrablóik, vagy azok, akik egyszerű munkát ajánlva csalták külföldre, majd tartották fogva őket.

Itthon az Országos Rendőr-főkapitányság   honlapja szerint   több ezer embert regisztráltak eltűntként. A Magyar Vöröskereszt  keresőszolgálata  évente 300-400 ügyet zár le.

OLDALTÖRÉS: Kisfiam, lányom, jelentkezz!

Jegyzet

Jegyzet

Jegyzet

 

A világ nem nyugszik, valahol mindig eldördülnek a fegyverek, családok ezrei válnak földönfutóvá és kerülnek kilátástalan helyzetbe. Irakban 1980-tól  hivatalos becslések szerint 370 ezer és egymillió közé teszik az eltűntek számát. A volt Jugoszlávia területén folyt  harcok következtében 17 ezer eltűntet tartanak nyilván. A békés körülmények közül  távozóknak valamivel nagyobb az esélye arra,  hogy épségben hazakerülnek. Viszont amíg a boldog viszontlátás bekövetkezik, az aggodó szülők, férjek, feleségek  beleöregszenek, betegszenek  a fájdalomba, a reménytelenségbe. Elképzelem  a családot, ahonann László évekkel ezelőtt elindult, ki tudja hová? Hányszor állhatott az ablakban  az édesanyja, lesve, hátha hazatér a fia!  Takarította a szobáját, etette a kutyáját, elkészítette a kedvenc ételét, hátha betoppan. Naponta hazavárja, mert az anyák  nem adják fel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!