Királyi napok - ma megkezdődik a tánc!

Székesfehérvár - Az idén is a Városház téren táncol majd a világ, hiszen több földrészről érkeznek táncosok, zenészek az idei - tizennegyedik - Királyi napok nemzetközi fesztiválra.

Gábor Gina

A programról tegnap a városházán tartott sajtótájékoztatót Brájer Éva, a kulturális és turisztikai bizottság elnöke, Botos József, az Alba Regia Táncegyesület vezetője, a fesztivál igazgatója és Ollerinyi Tamás, a fesztivál titkára.

Elhangzott: a város önkormányzata fontosnak tartotta, hogy a népszerű Királyi napok az idén se maradjon el: ezért is támogatta a megrendezését. Már csak a jó időért kell fohászkodni: de még az esős időre is felkészültek a házigazdák. Ráadásul az idén a fesztiválnak van egy nulladik napja is: méltó előjátéka ez a fesztivál kezdetét jelző jelmezes, zenés-táncos felvonulásnak... A programsorozat ugyanis már augusztus 14-én, pénteken este elkezdődik. A Városház téri szabadtéri színpadon a Magyar Állami Népi Együttes lép fel Táncos magyarok című műsorával. 

Tavaly is népszerű volt a program

Augusztus 15-én szokás szerint felvonulnak a vendégegyüttesek, no és persze, a házigazda, az Alba Regia Tánc-együttes tagjai, majd minden csoport ízelítőt ad a műsorából. A bemutatkozó est után, újdonságként, 22 órakor fáklyás felvonulás is lesz. De újdonság az is, hogy augusztus 16-ától a Városház téren, az Országalmánál, az idén korábban, 17 órakor kezdődik a program: az együttesek zenekarai adnak térzenét, 18 órától pedig a szabadtéri színpadon mindig más-más tánccsoportok lépnek fel. Az augusztus 20-ai zárógálán a vendégek egy hatalmas tuskóba egy-egy szöget vernek, emlékül...

A Táncházban is egymást váltják augusztus 16-19. között a programok, ahogyan azt megszokhattuk. A program mindig 15 órakor, gyermekjátszóval kezdődik, s minden este más-más együttes lesz a házigazda. A csoportok népük gasztronómiájából is ízelítőt adnak: újdonság, hogy az idén szabadtűzön készülnek az ételek...

A tájékoztatón elhangzott: ez a fesztivál nem csak a folk- lórról szól, hanem az emberi kapcsolatokról is. Olyan hangulatot igyekeznek teremteni, amelyben a különféle országok képviselői barátsággal, őszinte örömmel fordulnak egymás felé. Ami a vendégeket illeti: először jön csoport a Királyi napokra Indonéziából, Thaiföldről, Mongóliából és Venezuelából. Sajnos, a kenyai együttes nem tud jönni, mert a bevándorlási hivatal a 22 tagú csapatból csak 9 táncos utazását engedélyezte. De itt lesz egy-egy szlovák, bolgár, spanyol (aragóniai) és holland együttes is. A thaiföldiek tegnap már Isztambulba értek. Az indonéz és venezuelai együttes pedig - a magyarországi fesztiválkaraván keretében - Gyöngyösön már fel is lépett. Megtudtuk, az interneten országos szavazás indult, hogy eldöntsék: hol rendezik hazánkban a legjobb folklórfesztivált? Fehérvárra is lehet szavazni, a Királyi napok honlapján. Igazán nem az elfogultság mondatja velem, de a Királyi napok bízvást aspirálhat a kitüntető címre...

Ma, a nulladik napon 20.30 órakor az Állami Népi Együttes ad műsort a Városház téren. Augusztus 15.: 19 óra - felvonulás a belvárosban; 20 órakor az együttesek bemutatója a Városház téren; 22 órakor fáklyás felvonulás. Táncház: 22.30-tól a thaiföldi csoport folkestje. Augusztus 16.: a Táncházban 15 órakor gyermekjátszó lesz, 21 órától Bulgária és Venezuela folkestje.

Városház tér: 17 órakor térzene. 18 órától a szlovák, az indonéz, a holland együttesek műsora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!