Kincs a csatornaárokban - még sok a titok a lelet körül

FMH - Újabb seregélyesi kincsről beszélnek az emberek. Megpróbáltunk utánajárni a dolgoknak. Lelet van, de egyelőre semmi közelebbi nem tudható meg róla.

Tribolt Lajos

A megyében terjed a hír, hogy  Seregélyesen kincset találtak. Utánajártunk a dolognak. Megtudtuk, hogy  nyár elején a csatornaépítő munkások valóban találtak egy ládát. A rendőrséget és a múzeumot értesítették. A rendőrség - tapasztalva a múzeumosok jelenlétét - a továbbiakban nem vett részt az ügyben. A múzeum szakemberei a megtalálás helyén további vizsgálatokat végeztek, a talált tárgyakat leltárba vették, és a fehérvári múzeumba szállították. Természetesen felhívtuk a múzeum igazgatóját, Demeter Zsófiát. Ő azt mondta, a leletek tulajdonjoga még nem tiszta, ezért nem mond semmit a tárgyakról, a körülményekről.
Közben találkoztunk a csatornaépítést végző és a megtaláláskor jelenlévő egyik dolgozóval, Kertész Csabával.Ő azt mondja, kinyitották a ládát, majd  bevitték a legközelebbi házhoz, és megvárták a múzeum szakembereit. Ennél természetesen több részletet is elárult, ám mi sem akarjuk befolyásolni az esetleges jogi eljárást, ezért most eltekintünk a bővebb ismertetéstől.

Olvasóink emlékezhetnek rá, hogy Seregélyesen nem ez az első eset. Még 1976-ban bukkantak ezüst tárgyakra kerítés építése közben. Azok tulajdonjoga a múzeumé, három alkalommal is rendeztek belőlük kiállítást. A legutóbbi, 2008-as kiállításkor munkatársunk, Gábor Gina  a következőket írta: "A leletegyüttesben vannak medalionok, női brossok, kalaptűk, női és gyermek ékszerek, színházi tarsolyok... Akadnak gyufatartók, szelencék, cigarettatartók - aranyból, ezüstből, aranyozott ezüstből... Előkerültek tányérok, sok az ezüst, illetve aranyozott ezüst evőeszköz, az étkezéshez, illetve a tálaláshoz használt kellékek. A készletben antik és 20. századi darabok is vannak. Igényes ötvösmunkáról van szó, amelyek bécsi, angol, francia és német műhelyekben készültek."
A három évvel ezelőtti cikkben az is szerepel, hogy a lelet  olyan ház udvaráról került elő, amelynek területe valamikor a kastély parkjához tartozott. Az épületben Hadik Béla és Széchenyi Alíz élt. Valószínűleg a háború előtt vagy alatt ők ásták el az értékeik egy részét.

De térjünk vissza 2011-be. A jelenlegi jogszabályok szerint az 1711. előttre datálható, föld alól és víz alól előkerült tárgyak tulajdonjoga az államé. A későbbi eredetű tárgyakra ilyen szabályozás nincs. Ám ha valaki egy megtalált tárgyra igényt tart, bizonyítania kell, hogy az őt illeti meg. Ez pedig nem könnyű.
Mi pedig várunk, hogy többet megtudjunk az idei leletről, és egy kiállításon meg is nézhessük ezeket.

Mindenki csak a maga dolgát teszi...

Értem én a múzeumot, persze, hogy értem.  Annyira, hogy jómagam sem akarom befolyásolni a tárgyak tulajdonjogával kapcsolatos esetleges tárgyalásokat. Viszont tény, a család, vagy egyes ágai már tudnak a leletről, és erről beszél a fél megye is. Többen fordultak hozzánk, érdeklődve: mit tudunk? A dolgunk pedig a tájékoztatás. Ezért futottunk neki  az ügy kibogozásának. S ha nem is jártunk igazi eredménnyel, elmondjuk, ami elmondható - amit el tudunk mondani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!