Kiló liszt, 900 forintért - drága életmód a táplálék-allergiásoké

FMH - A napokban Pest megyében történtek is rávilágítanak a közétkeztetés anomáliáira. Nálunk, Fejérben azonban más problémák kerültek előtérbe: a közétkeztetésből kiszorultak.

Kocsis Noémi

Székesfehérváron, de országosan is számolhatunk úgy, minden századik honfitársunkból legalább egyvalaki a hagyományostól eltérő módon kénytelen étkezni táplálék-allergia - leggyakrabban liszt-, tejcukor-, vagy tojásérzékenység - miatt.
Míg nem diagnosztizálják, állapot - utána betegség. De akár évekig is eltarthat, míg valaki eljut addig, hogy kiderül: azért romlik az állapota, mert táplálék-allergiája van. Az érintettek többsége a közétkeztetésből gyakorlatilag kiszorul, évekig dobozból eszik, címkéket böngész és elrontott ételeket borogat a szemetesbe. Drága életmód ez, egyeznek meg az érintettek.

 

 

Akinek nincs saját táplálék-allergiája, vagy ilyen hozzátartozója, alig tudja elképzelni, mennyi nehézségbe ütközik még ma, a mai modern táplálkozás-tudomány és élelmiszerdömping korában is egy ilyen gyermek, felnőtt jóllakatása.
Kohut Dávid eszes, helyes tolnais harmadikos kisdiák. Éppen lisztérzékenyeknek készült kekszet majszol. Az alig negyed kilónyi édesség ára igencsak borsos, ezer forint körül jár, a csomag speciális ropi ennek úgy harmada.
- Én is megkóstoltam ezeket, egészen finomak is, főleg, amelyik már egy ezresnél többe kerül, mert általában ezek az általános összegek egy lisztérzékeny gyerek táplálásánál - mondja az anyukája. Dávidnál nagycsoportos korában, egy Rota-vírust követően vashiányt, állandó fáradékonyságot diagnosztizáltak, gyerekorvosuk gasztroenteorológiai vizsgálatot javasolt, így derült ki, mi is a baja. A táplálék-allergiák gyakoriságáról egyébként csak becsült adatok vannak, hiszen a tünetek mögött sokszor nem allergiás mechanizmus áll. Úgy tűnik, hogy a panaszok csupán egyharmadának hátterében áll valódi allergia. Sajnos jelenleg az élelmiszer-allergia egyetlen gyógyszere az, ha a kiváltó élelmiszert teljes elhagyjuk.
- Előtte én sem tudtam erről semmit, s ma is azt tapasztalom, ez az általános: az emberek visszakérdeznek. Lisztérzékenység? Mi az? Sajnos érezzük ennek a súlyát, például nem hívják meg a gyereket szülinapi zsúrokra. Előző délután megfőzök neki, dobozban viszi a tízórait, ebédet, uzsonnát is.

A Pozsonyi úti óvodában három alternatívan étkező kisgyermek ül ebédidőben az asztalkához. Nincs megkülönböztetés, legfeljebb a dobozokban annál, aki hozza az ebédet. (Az otthon főzött ételen kívül a megyei kórházból is érkezhet a speciális ebéd.) A szülők átnézik a heti ovis étlapot és bejelölik, mit ehet a csimotájuk, s mit nem. Külön hűtőben tárolják ezen adagokat, de kezelésük csak akkor nem jelent pluszfeladatot a dajkának, ha csoportonként 1-1 gyermekről van szó. Többre egyszerűen kevés lenne a meglévő kapacitásuk - mondja Balogh Andrásné óvodavezető.

 

 


A tejfehérje, tejcukor és lisztérzékenyek megyei egyesülete ma hatvan tagot számlál, közel évtizede létezik a csoport. Mikor megalakultak, még sem információ, sem speciális termék nem létezett a magyar piacon, most már spanyol, olasz s persze magyar árukból is válogathat a táplálék-allergiás - csak legyen rá pénze.
A táplálék-allergia csecsemő és kisgyermekkorban jóval gyakoribb, mint felnőtteknél. Gyermekkorban az előfordulása  0,3-7,5 százalékos lehet, ám egyáltalán nem biztos, hogy gyermekkorban alakul ki valakinél. Kisariné Katalin például már ötven esztendős volt, mikor végre sikerült nála megállapítani, mi az oka  vére szinte nem is mérhető vasszintjének, a folyamatos ájulásoknak, a vészes lesoványodásnak. Katalin gyerekként nem is hallotta a szót: lisztérzékeny, de azt is csak később tudta meg, először tulajdonképpen tejérzékenységben szenvedett. Akkoriban annyit mondtak az orvosok: ez a kislány vékonyka, de majd kinövi.
- Mikor néhány éve végre kiderült, mi is az igazi baj, szinte már a halálomon voltam - mondja a ma már nyugdíjas asszony. - Ami elképesztett, hogy még nemrég is mennyire keveset tudtak az egészségügyben is erről a témáról. Kevés a szakember, ráadásul pár évvel ezelőttig a coeliakiát (lisztérzékenységet) még a gyermekbetegségek közé sorolták, és csak gyermekkórházban diagnosztizálták. Öröm az ürömben, hogy így a gyermekorvosok tájékozottabbak e téren.
Katalin amíg dolgozott, gyakorlatilag az előző este megfőzött ételeket tartalmazó dobozokkal közlekedett. Mint mondja, az egyesület, a klub nagy kapaszkodó számára, a sok információ mellett azt is megtanulta, hogyan készítse el a különböző fogásokat. A klubban sokszor csereberélgetnek recepteket, ötleteket.
- Először ment minden a szemetesbe. Az első megsütött kenyerem nokedlitészta lett. Nekem most Szegedről hozza ismerős a lisztet, 900 forint egy kiló, ebből már gyakorlatilag lehet normálisan sütni, de a gluténmentes kenyér íze még csak össze sem hasonlítható az igazival. Eleinte nagyon zavart, ha megéreztem a hagyományos, frissen sült kenyér illatát a boltban. Mára elfogadtam, olyat én már soha nem ehetek.

 

 

Teszt a minőségi közétkeztetésért

Három intézményben teszt jelleggel bevezetik a minőségi étkeztetést. A város közétkeztetésének minőségét munkacsoport vizsgálta meg.
A közgyűlés Brájer Éva alpolgármestert bízta meg a munkacsoport vezetésével, aki  elmondta, az eredmények eltérőek. Vannak olyan értékek, amelyek nagymértékben túllépik az ajánlott és megengedett mértéket, amíg mások alatta maradnak.  Előfordult, hogy a főzőzsiradék a megengedett négy és félszerese volt az ételekben, s megtörtént, hogy a gyerekek tíz nap alatt csak egyszer kaptak friss gyümölcsöt. De nincs könnyű dolga  annak a vállalkozónak,  aki korszerűbb  kínálatot próbál felmutatni, mert a gyerekek nem fogadják el könnyen.
- A szolgáltatók és a város között nem érzékelek feszültséget, mindenki kész az együttműködésre.  Fontos hangsúlyozni,  vegyes a kép! A hiányosságokat pótolni kell, a jó gyakorlatot pedig megtartani, így mindenki jól jár:  a gyermekek egészséges, korszerű ételeket fogyaszthatnak, és a vállalkozók is joggal lehetnek büszkék szolgáltatásuk minőségére  - fogalmazott az alpolgármester.
 - A szolgáltatók bevonásával, kísérleti jelleggel tervezzük megvalósítani a korszerűbb minőségi gyermekétkeztetést egy óvodában és egy alap- illetve középfokú iskolában. Együtt kívánunk működni a megfelelő hatóságokkal, szeretnénk erősíteni a vállalkozók és megyénk kistermelői közötti kapcsolatot az ellenőrzött minőségi beszállítói nyersanyagok felhasználásának érdekében. Továbbá beindítunk egy gasztroblogot, amelyen keresztül kapcsolatot tartunk a diákokkal, szülőkkel, érdeklődőkkel. A modellprogram a 2011/2012-es tanévben él majd, s miután leszűrtük a tapasztalatait, ki szeretnénk terjeszteni a jó gyakorlatot a város összes közoktatási intézményére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!