Kevés születés, sok halál

Az előzetes adatok szerint 2009 első félévében 47.110 gyermek született, 1,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, a halálozások száma pedig 66.590 volt, 0,4 százalékkal nőtt 2008. azonos időszakához képest - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán az MTI-t.

feol.hu

A természetes fogyás 19.480 fő, ez 1.137-tel több az egy évvel korábbinál. A nemzetközi vándorlás figyelembevételével becsült népességszám az időszak végén 10 millió 20 ezer fő volt - olvasható az MTI-hez eljuttatott összegzésben.
Mint írták, az idei első félévben 878-cal kevesebb gyermek jött világra, mint 2008 azonos időszakában. A halálozások száma az első negyedévben meghaladta az egy évvel korábbit, a második negyedévben viszont kevesebb halálozást regisztráltak, mint a múlt év azonos hónapjaiban. Összességében 259-cel több lakos hunyt el 2008. január-júniushoz képest.
A születések és a halálozások száma különböző mértékben változott a régiókban. A születések száma mindenütt csökkent - ennek mértéke Közép-Magyarországon minimális volt, Nyugat-Dunántúlon pedig a legnagyobb (4,6 százalék). A halálozások száma Észak- és Dél-Alföldön mérséklődött, Közép-Magyarországon alig változott, a többi régióban emelkedett.
Mindezek következtében 2009 első hat hónapjában a természetes fogyás mértéke Észak- és Dél-Alföldön csökkent; Észak-Magyarországon, valamint Nyugat- és Közép-Dunántúlon jelentős mértékben növekedett az előző évihez képest - olvasható a közleményben.
A közlés szerint a házasságkötések száma négy hónapban az előző évihez hasonló alacsony szinten stagnált, márciusban és júniusban viszont az egy évvel korábbihoz viszonyítva visszaesett. 2009 első félévében 16.389 házasságot kötöttek, 560-nal kevesebbet, mint 2008 azonos időszakában.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!