Kevés a fecske, sok lesz a szúnyog?

FMH - Egyes szakemberek máris fecskekatasztrófáról beszélnek, mások beérik a szikár ténnyel: komoly vérveszteséget szenvedett el a fecskeállomány az elmúlt hónapokban, s a vártnál lényegesen kevesebb példány tért vissza Afrikából. Ennek nyáron ihatjuk a levét, nem lesz, aki kiírtsa a szúnyogokat.

feol.hu

Kevés fecske tért vissza Afrikából. Állományukat tavaly a szeptemberi hideg erősen csökkentette, ráadásul Máltán kíméletlenül vadásszák őket. Fészkeiket óvnunk kellene.

- Ősszel jóval kevesebb is kelt útra, mint a korábbi években, mert több ezer fecske éhen halt - mondta el Berényi Zsombor,  a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa. 

A szeptemberi hirtelen, tartós lehűlés miatt nagy fecskepusztulás sújtotta a Kárpát-medence fecskeállományát. Több ezer madár elhullott, mert a rovarok is vagy elpusztultak, vagy elbújtak, ezért nem jutottak táplálékhoz. 

- Mi akkor madármentő állomásokon 800 példányt gyűjtöttünk be, etettük őket, ez segítette a túlélésüket, útra is keltek - így Berényi Zsombor. 

A szakember azt is elmagyarázta: mivel költöző madarakról van szó, olyanokról, amelyek a Földközi-tengert és a Szaharát is átrepülik, vonulásuk során nagyon sok madár, úgy 60 százalékuk elpusztul.

A klímaváltozás is elősegíti az elpusztulásukat, a gyorsan keletkező viharok, a váratlan hideg, s vándorlásuk során Kelet-Afrikában pedig a nagy szárazság -fűzte hozzá Berényi Zsombor. 

No meg Málta, a máltaiak nemzeti sportja...
 

Transzparenssel tiltakozott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület április 1-jén a Magyarország-Málta vb-selejtezőn a Máltán folytatott kíméletlen és illegális vadászat ellen. Honlapjukon olvasható:
Málta nemzeti sportja a vadászat, nem a foci. Becslések szerint évente 2 millió madarat mészárolnak le...

További részletek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!