Keresettek lehetnek az olcsóbb, kicsi netbookok

FMH - Az USA-ban már júniustól kaphatóak lesznek a legújabb típusú netbookok, amelyek könyvméretűek és leginkább csak internetezésre, egyszerűbb szövegszerkesztésre használhatók, ám éppen ezért lehetnek praktikusabbak sok felhasználó számára.

feol.hu

A laptop megjelenése óta a legnagyobb fejlődésnek lehetünk szemtanúi a 2.0-ás netbookok megjelenésének köszönhetően. Jóval kisebb méretűek lesznek és sokféle technikai újdonságot tartalmaznak - olvashatjuk a Financial Times-ban.
 
Az újabb típusú netbookokat a nemrég lezajlott las vegas-i konferencián mutatták be és az Egyesült Államokban már júniustól lehet majd kapni az első modelleket. Az ezután megjelenő olcsóbb típusú laptopok, a netbookok könyvméretűre zsugorodnak majd, sokkal tovább üzemelnek és érintőképernyős funkcióval is ellátnak bizonyos modelleket, másoknál pedig kihúzható billentyűket alkalmaznak. Emellett az egyébként is olcsóbb masinák ára várhatóan még inkább csökkenni fog, ugyanis az USA-ban AT&T szolgáltató már most 50 dollár körül árulja ezeket, ha az ember internetre előfizet.
    
A netbook gépek egyébként azért olcsóbbak, mint a drágább "nagytestvér", a laptop, mert leginkább csak internetezésre és egyszerűbb szövegszerkesztésre lehet használni ezeket, számítógépes játékokat nem lehet futtatni rajtuk és DVD írásra, vagy jobb képfelbontású film lejátszására is alkalmatlanok, hiszen gyengébb hardver "ketyeg" bennük.
    
- "A 100 dolláros internetre alkalmas számítógép korszaka hamarosan elérkezik" - jelentette be Jen-Hsun Huang, az Nvidia cég vezérigazgatója, amelyik grafikus chipeket gyárt majd az új gépekbe. "Napjainkban a leggyakrabban használt eszköz, amelyet erre használnak a PC, és már nagyon régóta itt az ideje, hogy forradalmasítsák." A Qualcomm, Freescale Semiconductor és a Samsung Eletronics pedig olyan olcsó, energiatakarékos egyéb chipeket gyárt majd, amelyek pont az ilyen gépekbe valók.
   
Mivel az emberek az utóbbi években kissé eltávolodtak a PC-s játékoktól a konzolok javára, illetve az eleve nem játékos beállítottságú felhasználók értelmetlennek tartják, hogy állandóan a legmodernebb alkatrészeket kelljen a gépükbe megvásárolni, ezért az olyan csúcstechnológiát gyártó cégeknek, mint az Intel és az AMD igencsak kemény konkurenciával kell szembenézniük a jövőben. Ez azonban egyáltalán nem csak a hardverre vonatkozik: mivel a gyártók inkább az ingyenes Linux alapú szoftvereket alkalmazzák majd ezekben a masinákban a drága Windows helyett, ezért a Microsoftot is igencsak érinteni fogja ez az újabb és olcsóbb rivális gép.
    
A Microsoft szoftverei annak idején azért tudtak olyan könnyen elterjedni, mert sokkal olcsóbb megoldás volt Windows-alapú gépeket használni, mint az Apple/Macintosh-féléket, azonban ez a trend most az ő hátrányukra érvényesülhet, az ingyenes Linuxnak köszönhetően - feltéve, ha a netbook tényleg elterjednek. Eddig ugyanis ezek a gépek leginkább játékoknak, vagy nagyméretű telefonoknak tűntek és külső szemlélő számára komolytalanabbak voltak, mint egy teljes értékű PC.
(MTI)
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!