Képtelenség szabályosan parkolni?

Székesfehérvár - A szabálytalanul parkoló idegen autók miatt nem tudnak kocsijuknak helyet találni a Táncsics utca lakói. A probléma nem egyedüli, pedig a közterület-felügyelők rendszeresen bírságolnak itt.

Házi Péter

- Nem csak nekem, hanem  szinte az összes, Táncsics utcában lakónak problémát és fejtörést jelent az, hogy  gyakran  nem tudunk szabályosan megállni autónkkal. Merthogy az elvileg a lakók számára fenntartott parkolókban engedély nélkül ismeretlen autók parkolnak. Ha mondjuk a Szent István téren állnék meg, akkor az ott lakóknak nem maradna hely, ráadásul oda a bérletem   sem érvényes - panaszolta Kremnitzky Gábor, akit korábban a rendőrség is megbüntetett, mert hely hiányában az utca másik oldalára, a megállni tilos tábla hatálya eső részre parkolt. Hiába próbált fellebbezni az előbb vázolt róka-fogta-csuka, csuka-fogta-róka helyzetet bemutatva, a bírságot nem engedték el. Olvasónk hozzátette, megoldást az jelentene, ha leszednék a megállni tilos táblát, illetve ha a városgondnokság parkolási csoportja gyakrabban megbírságolná az itt  - ki tudja mi alapján  - parkoló idegen  járműveket. Akkor talán szabadon hagynák a lakossági helyeket.

- A Táncsics utca ezen része olyan szűk, hogy kétirányú forgalom itt nem férne el,  ha mindkét oldalon parkolnának az autók - mondta a problémával kapcsolatban Nagy Zsolt, a közlekedési iroda vezetője. Hozzátette, ezen a területen alig több, mint húsz parkolóhely van, ám a kiadott bérletek száma ennek legalább háromszorosa. Korábban a közgyűlés  - éppen a helyhiány miatt - úgy döntött, egy belvárosi lakásra csak egy  parkolóbérlet adható ki, ám a lakók felzúdulása miatt ismét lakásonként kettőre emelték a kiadható bérletszámot. Azóta sajnos a belváros más részein is hasonló a gond a kevés parkoló miatt.
- A Kossuth és Táncsics utcákban havi szinten több, mint száz  intézkedést tesznek a közerület-felügyelők, ebben a figyelmeztetések és a helyszíni bírság is benne van,  éves szinten pedig nyolc-kilencszáz bírságot szabnak ki csak a Belvárosban - tájékoztatott Nagypál Róbert   megbízott városüzemeltetési főosztályvezető, aki hozzátette, a Kossuth és Táncsics utcákba 9-11 és 17-19 óra között áruszállítás céljából behajthat az is, aki nem rendelkezik behajtási engedéllyel (ha szállítólevéllel igazolja, hogy ott dolga van).  Kérdésünkre, miszerint miért szűnt meg a behajtást gátló mozgó tuskó a Kossuth utca elején, a főosztályvezető válasza így hangzott: balesetveszély miatt.
- Ha az érintettek a Táncsics utcába szóló engedéllyel parkolnak a közelben, mind a közterület-felügyelet, mind a Városgondnokság parkolási csoportja rugalmasan kezeli, azaz nem számíthat büntetésre - tette hozzá a szakember.

A Táncsics utcában  nem lehet mindkét oldalon megállni, mert a közlekedő autók akkor már nem férnének el. Csak hova álljon a lakó?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!