Keddtől lehet hivatalosan tűzijátékot árusítani

Székesfehérvár - A balesetek elkerülése és megelőzése érdekében érdemes betartani a pirotechnikai szabályokat. A legfontosabb tudnivalókról tájékoztatott R. Szabó Ágnes, a megyei rendőrség szóvivője.

Kővári Gabriella

Tilos petárdát birtokolni és felhasználni magánszemélyeknek Magyarországon a 2005 óta érvényes rendelet szerint. Százezer forintig terjedő pénzbírsággal büntetik azt, akinek a tilalom ellenére is engedély nélküli pirotechnikai eszköz van a tulajdonában, vagy azt használt. Az engedélyezett helyeken mától viszont hivatalosan lehet tűzijátékot árusítani.

Lényeges, hogy kis és közepes tűzijátékokat  tűzforgót, röppentyűt, vulkánt, vezetőpálcás rakétát, szikraszökőkutat, bombetta telepet  nagykorú személyek december 28. és 31. között engedély nélkül vásárolhatnak, tárolhatnak, és azt a használati utasításnak megfelelően december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig  alkalmazzák. Senki se vásároljon illegális árustól tűzijátékot, mert önmagát és környezetét is veszélyezteti,  és ha  lebukik, ötvenezer forint szabálysértési díjat  kell fizetnie!
Érdemes tudni,  a  fel nem használt, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket, szilvesztert követően öt napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani, aki köteles térítésmentesen, költség felszámítása nélkül visszavenni. A legálisan forgalmazott pirotechnikai termékeket magyar nyelvű  felirattal, közérthető használati és kezelési útmutatóval, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetéssel kell ellátni. Fokozottan ügyeljenek a kutyatulajdonosok a kedvenceikre, mert a robbanások hangjainak hatására sok eb vadul meg, és indul világgá. Azok, akik csendesebben töltik el az év utolsó napját, legyenek egy kicsit megértőbbek a zajosan vigadókkal szemben -  tanácsolta R. Szabó Ágnes, a megyei rendőrség szóvivője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!