Kánikula lesz, a tűzoltók óvintézkedésekre figyelmeztetnek

A kánikulai meleg miatt a szükséges óvintézkedésekre hívta fel a figyelmet a tűzoltószövetség. Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala szerdára és csütörtökre első fokú hőségriasztást jelzett, az Országos Meteorológiai Szolgálat pedig szerdára UV-B riasztást adott ki, mivel az ország északkeleti részén 7,6-es, nagyon erős sugárzás várható.

feol.hu

A meteorológiai szolgálat szerdára 27-32 Celsius-fok közötti legmagasabb nappali hőmérsékletet prognosztizált.      Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség szóvivője az MTI-nek nyilatkozva arra figyelmeztetett: ne hagyjunk gyermeket, háziállatot tűző napon álló autóban, mert pár perc alatt is 50-60 Celsius-fokra melegedhet fel a jármű, és a benne ülők hősokkot kapnak. Ne hagyjunk a gépkocsiban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő spray-t és gázöngyújtót, mert ezek is tüzet okozhatnak - mondta. 
Hozzátette, hogy ha felhevült az autó motorja, akkor a gépkocsival ne álljunk száraz aljnövényzetre, mert a gaz és az autó is lángra kaphat.
Dobson Tibor rámutatott arra: szemét- és gazégetésnél, illetve szabadban szervezett sütögetés alkalmával a tűzrakás helyét csak azután szabad elhagyni, miután meggyőződtünk arról, hogy a tűz nem gyullad meg újra.
A nagy melegben vélhetően sokan keresik majd fel a vízpartokat. A szóvivő ezzel összefüggésben arra figyelmeztetett, hogy felhevült testtel ne ugorjunk be a hideg vízbe, ne ússzunk teli hassal vagy ittasan.
Hangsúlyozta, hogy természetes vizek esetében csak kijelölt helyen fürdőzzünk, a merészebbek se menjenek be a tóba vagy folyóba híd, kikötő és hajózási útvonal közelében. Ha a sodrás elvisz valamilyen játékot, semmiképpen ne vessék magukat utána - mondta, hozzátéve, hogy gyerekeket ne hagyjunk felügyelet nélkül sem a vízben, sem a vízparton.
A szóvivő a kirándulókat arra figyelmeztette, hogy mindig gondoskodjanak elegendő folyadékról és ne térjenek le a turistaútról.
Felhívta a figyelmet arra is: aki egészségi, fizikai állapota miatt nem bírja a meleget, az inkább ne induljon útnak, ha megteheti. Ha mindenképpen ki kell mozdulnia otthonról, akkor kora reggeli vagy késő esti időpontot válasszon.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!