Kampány a stroke ellen

FMH - A Magyar Stroke Társaság április elsejétől országos kampányt indított, ezzel szeretné felhívni a társadalom figyelmét a Stroke veszélyére, az időablak fontosságára. Ugyanakkor szeretné megismertetni a lakosságot a szélütés tüneteivel.

feol.hu

Sajnos a betegek nincsenek tisztába a Stroke tüneteivel, szívesen várnak, gondolván, hogy másnapra kialusszák, nem is számítva arra, hogy ezzel mekkora bajt okoznak nemcsak maguk, hanem a közvetlen környezetük és a társadalom számára is - hívja fel a figyelmet az egyik fontos problémára a társaság.
 
S hogy melyek a stroke tünetei?
 
•          hirtelen kialakuló féloldali végtaggyengeség, bénulás, ernyedt, zsibbadt arcfél (arcizmok, kar, láb bénulása az egyik testfélen)
•          hirtelen kialakuló beszéd megértési zavar, szóformálási nehézség
•          hirtelen bekövetkező látászavar: kettőslátás, látótér kiesés, látásvesztés vagy csökkenő látásélesség
•          hirtelen egyensúlyvesztés, szédülés, koordinációs zavarok
•          a térérzékelés hirtelen elveszítése, hirtelen memóriazavar

Ezek a tünetek lehetnek múló jellegűek vagy maradandóak, és együtt vagy külön-külön is előfordulhatnak. Akár már egyetlen jel megléte is figyelmeztethet a Stroke kialakulására. A tünetek kialakulása viszonylag hirtelen történik: pl. ébredéskor, vagy pár perc alatt. Senkit ne tévesszen meg, ha a tünetek gyors javulást mutatnak, mert visszatérhetnek, és végleges bénulássá súlyosbodhatnak!
 
A Társaság szeretné, hogy a kampány hozzájáruljon a Magyarországon egyre nagyobb teret hódító Stroke visszaszorításához, a szélütést kísérő szövődmények csökkentéséhez, az azonnali orvosi ellátáshoz különös tekintettel az azonnali vérrögoldásra. Csiba László professzor, a Magyar Stroke Társaság elnöke hangsúlyozta, a Stroke megelőzhető, gyógyítható, ám csak akkor várható gyógyulás, ha a kezelést azonnal, legfeljebb három, a legújabb protokoll szerint 4,5 órán belül elkezdik. Hozzátette azt is, hogy ehhez szükséges a mentőszolgálattal való szoros együttműködés is, hiszen a gyorsaság életet menthet.
 
A statisztikai adatok szerint a Stroke később jelentkezik, mint a szívinfarktus. Utóbbit átlagosan Magyarországon 58 évesen kapják meg az emberek, ezzel szemben az agyi érkatasztrófát 8-10 évvel később - mondta a professzor, aki szerint, ha a népesség öregszik, akkor valószínűleg a Stroke-ok száma is növekedni fog.
 
A Stroke ugyanakkor - fűzte hozzá Csiba doktor - igen komoly szociális problémát is jelent, hiszen a beteget teljesen ledönti a lábáról, aki ezáltal állandó ápolásra szorul, ami nemcsak a családnak, hanem magának a társadalomnak is komoly terhet jelent. A stroke-os betegek kórházi kezelése közel háromszor annyiba kerül, mint egy szívinfarktusosé.
 
A rák és a szívbetegségek után a Stroke a harmadik leggyakrabban halált okozó betegség Európában, hiszen éves viszonylatban 1, 4 millió halálesetet regisztrálnak. Magyarországon évente 30-40 ezer új eset fordul elő az országban és 18 ezren halnak meg szélütés következtében Minden negyedik beteg 60 év alatti, azaz a Stroke sajnos nemcsak az idősek betegsége, egyre inkább sújtja a fiatalokat is. A szélütött betegek egyharmada egy hónapon belül meghal, másik harmada tartósan fogyatékos marad.
 
Friss statisztikai adatok szerint 2008-ban 118 061 esetet kezeltek Stroke miatt (kb. Győr lakossága) és összesen 370 lízis történt. A 118 061-ben benne vannak azok is, akik másodszor vagy harmadszor kényszerültek kórházi kezelésre, az új esetek száma 50 000 lehet. Mivel 2007-ben 195 lízis történt, a lízisszám megduplázódott, de még így is csak 0.74%-át lizáljuk. Ebből a 370-ből 85-öt a debreceni neurológia klinika csinált, tehát 25%-ot. Emiatt országosan 0.6% körül lehet az átlagos lízisszám.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!