Jóllakni, mindenáron? Figyelmeztető jel a génmódosított kukorica

FMH - Európai uniós országokból vetőmagot nem szoktak ellenőrizni, ám idén szúrópróbaszerűen megtették. A fémzárolt hibridkukorica-magvak között génmódosított szemeket találtak, beazonosították, s Fejér megyében két helyütt ki kellett tárcsázni a még zöld növényt. Még nem hányta címerét a tengeri, így nem törhettek ki a pollenek, hátukon a szökevény génekkel.

Zsohár Melinda

Génmódosított kukoricát leltek  szúrópróba-vizsgálaton a vetőmagok között, s beazonosították, hol vetették el.
A génmódosított kukoricával bevetett földek tulajdonosai teljesen vétlenek, hangsúlyozza Pálmai Ottó, a Fejér Megyei Kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságának vezetője, elismert agrárszakember. A fémzárolt vetőmagért a forgalmazó vállal felelősséget, ő szavatolja, mit tartalmaz az általa eladott  termék.  Az európai uniós országokból érkező magvakat a szabály szerint ellenőrizni sem kell, mert az illető ország szintén szavatolja az onnan származó termék GMO-mentességét. S mégis megtörtént:  ismert multinacionális óriáscég uniós országból származó kukorica-vetőmagja GMO-fertőzött volt.

 

 

A génmódosítás kifejezés varázslatos, félelmetes, ugyanakkor izgalmas, mert egyfelől az emberi tudás végtelenségét sugallja, másfelől a lehetséges veszélyek rémét vizionálja. Egy biztos: hogy bármely ország agrárgazdaságában engedélyezik-e a génmódosító eljárások alkalmazását s konkrét hasznosítását, politikai elhatározás, ha úgy tetszik, filozófia kérdése. Hazánkban évek óta tudományos és persze elvi-politikai vita folyik a génmódosítás engedélyezése illetve tiltása kapcsán, s a törvény egyértelműen rendelkezik: Magyarországon tiltott génmódosított növények vetése, termesztése. A jogalkotó fő erényként jelölte meg, hogy agrártermékeink ezáltal vonzóbbak lehetnek, mint az ebben engedékenyebb vagy egészen toleráns országok. Az ellenzők úgy vélik, a génmódosítás kapcsán besöpörhető azonnali haszon oltárán feláldozzák a jövőt, mivel nem tudni, milyen szellemet szabadít ki a palackból, aki beleavatkozik a teremtésbe. A pártolók a tudós felelősségét emlegetik, a fejlődés (?) visszafordíthatatlanságát, s hogy az emberiséget jóllakassuk!

Természetesen ez leegyszerűsített értelmezése a bonyolult történetnek, ám egy szó mint száz, ha nálunk az ellenőrzés génmódosított terméket, terményt talál, a jelenlegi jogszabályok szerint szigorúan meg kell semmisíteni! Szögezzük le a laikusok kedvéért, hogy szabad szemmel nem látható a különbség a génmódosított és a simán nemesített hibridkukorica között, csak speciális laboratóriumban és eszközökkel.
- A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) budapesti laboratóriumában vizsgálták meg az uniós országokból származó vetőmagot, s találtak bennük GMO-fertőzöttet. A nyilvántartás alapján derült ki, hogy Fejér megyében Sárosdon és Kápolnásnyéken vásároltak e magvakból, s a határozatot a vetőmagnemesítő és -forgalmazó cég kapta kézhez a kötelező megsemmisítésről - tájékoztat Pálmai Ottó, a Fejér Megyei Kormányhivatal növény- és talajvédelmi hatóságának igazgatója.
Az egyik érintett, a kápolnásnyéki Vörösmarty Mgtsz 1400 hektár szántót művel, ebből a múlt héten 47 hektárnyi kukoricát semmisítettek meg náluk. Hajdufi József, a szövetkezet növénytermesztési gépüzemeltetője mutatta meg a település határában a szóban forgó, mára kopár területet. Személyes véleménye más, mint a hivatalos álláspont, de a törvény betűje szent előtte is.

 
- Mivel speciális vetési eljárással kerültek a földbe a magok, hektáronként több százezer forint a kár, nem is beszélve a rengeteg munkáról. Előzetes tárgyalások alapján kerül sor kompenzációra. Múlt csütörtökön kezdtük az irtást, az illetékes kormányhivatal vetőmag-felügyelője vasárnap ellenőrizte is, valóban megtörtént-e a megsemmisítés  -mesélte. A 47 hektáros, immáron üres föld mellett szépen nő a másik tábla kukorica. A  meghagyott növény más fémzárszámú vetőmagból származik.
A kápolnásnyéki gazdálkodó elismeréssel szólt a kutatók munkájáról. Szerinte a génmódosított növényeket azért hozták létre, hogy egyszerűbb legyen velük bánni, semmi rosszat nem lát benne. A táblát vegyszerezték, 60 napig nem használható a terület.

- Az MGSZH határozatának másolatát megkaptuk, a mi feladatunk volt a végrehajtás ellenőrzése - számol be  a menetről István András, a megyei kormányhivatal vetőmag- és szaporítóanyag-ellenőrzési osztályvezetője.
- A vádat megalapozatlannak és igaztalannak tartjuk, s jogi lépéseket fontolgatunk - jelentette ki megkeresésünkre Máté József, a sajtóban megnevezett, egyik érintett vetőmagelőállító és -forgalmazó cég, a Pioneer kelet-európai szabályozási igazgatója. - Fejér megyében nem, Hajdú-Biharban 277 zsák vizsgálata után találta az MGSZH GMO-szennyezettnek a kukorica-vetőmagot először, de másodszor negatív volt az eredmény. Nekünk is érdekünk a magyar piaccal a jó kapcsolat, nem értjük, miért vádolnak bennünket. A Pioneer 1974-től van jelen Magyarországon, jelenleg 35 százalékát mi értékesítjük az eladott hibridkukorica-vetőmagnak.
- Ez az eset is figyelmeztető jel  politikusainknak és a szakmapolitikának, hogy a jelenlegi feltételek között nem garantálható a GMO-mentesség fenntartása hazánkban - hangsúlyozza Pálmai Ottó. - Vagy erősítsük meg a hatósági rendszert, s ellenőrizzünk gyakrabban, mindenre kiterjedően, vagy oldjuk fel a mentességünket - zárja szavait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!