Jogszerűtlen jegyzőválasztás Etyeken?

Etyek - A Fejér Megyei Bíróság az etyeki jegyző kinevezéséről szóló határozatot törvénysértőnek találta szeptember 9-én hozott ítéletében. A dolognak előzményei vannak, bonyolultnak is tűnik a hétköznapi ember számára, s folytatása is lesz - ez borítékolható.

Zsohár Melinda

 

Etyeken viharos önkormányzati hírekről szóltak az előző ciklusban a hírek, többször lemondások, viták követték egymást, időközi polgármester-választás zajlott, többször is. 2009. februárjában, időközi választáson nyerte el Szűcs Lajost a polgármesteri széket, aki azon év januárjáig az Országos Rendőr-főkapitányság őrnagyaként dolgozott, s a Budapesti Katonai Ügyészség katonai nyomozó tisztje volt. A 2010-es októberi, rendes helyhatósági választáson ismét indulni kívánt a polgármesteri posztért, ám az új országgyűlés közben módosította az alkotmányt, s Szűcs Lajos fegyveres testületi múltja miatt ezt immár nem tehette meg. Többszöri fellebbezést követően zárta ki a Legfelsőbb  Bíróság határozatára az Országos Választási Bizottság a jelöltek közül őt.

2010. októberében Garaguly Tibort választották polgármesterré, az új testület a korábbi jegyzőtől megvonta a bizalmat, s 2010. október 27-én pályázatot írtak ki a jegyzői állásra. Csaknem harmincan jelentkeztek, közülük többet meghallgatott a testület, s végül a korábbi polgármestert, Szűcs Lajost választották meg 2010. november 24-én jegyzőnek! Szűcs Lajos hivatalba lépett, ám a Fejér Megyei Kormányhivatal szerint jogsértő volt az etyeki testület pályázati kiírása, s emiatt törvényességi felhívást tett az etyeki önkormányzatnál. Miután a testület nem lépett mégsem, a kormányhivatal a Fejér Megyei Bírósághoz keresetet nyújtott be a kiírás hatályon kívül helyezéséért, tájékoztatta lapunkat Modori László, a kormányhivatal jogi perképviseleti osztályvezetője. A bíróság 2011. márciusában tárgyalta az ügyet, s a kormányhivatal által kifogásolt jogsértést határozatában elismerte. Ezalatt öt hónap telt el, az etyeki önkormányzat azonban nem hívta vissza jegyzőjét sem a kormányhivatal felszólítására, sem a bírósági határozat nyomán.

A kormányhivatal az ismételt törvényességi felhívás hatástalansága okán újabb keresetet nyújtott be a megyei bírósághoz, immáron azt kérvén, hogy az etyeki testület két határozatát érvénytelenítse: a tavaly októberben kiírt jegyzői pályázati határozatot, valamint a jegyző kinevezéséről szóló határozatot. Ez utóbbi bírósági tárgyalás most, azaz 2011. szeptember 9-én folyt le, ahol részt vettek az érintett etyeki önkormányzat részéről is. Az etyeki testület hatvan napig felülvizsgálati kérelemmel élhet a Legfelsőbb Bíróság felé, mondta el Modori László.

Lapunk megkérdezte Garaguly Tibor polgármestert és Szűcs Lajos jegyzőt is, hogy fejtse ki véleményét az ügyben, ők azonban a csütörtöki testületi ülés után kívánnak nyilatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!