Jó emberek kellenének, hogy egy kislány túljusson a kálvárián

Ez a történet Széles Ilonáról szól. A teste aprócska, 14 kilós, csak a szemei hatalmasak. A szemével mesél a sorsáról. A szemével kér. Néma esdeklés ez: a száját éjjel-nappal egészségügyi maszk takarja. Lámpavilágnál sem tudom eldönteni, Ilona szemei kékebbek-e, vagy a maszk idegen anyaga.

Kocsis Noémi

Ilona rózsaszín pizsamában van, hóna alatt egy nagyon újnak látszó plüssmackót szorongat, azt öleli. Ágya lábánál ócska a vaskályha, de legalább jó meleget ad. Ágya fejénél, egy műanyag tálcán vagy hétféle gyógyszer. Gyengébb és erősebb fájdalomcsillapítók, több dobozzal. Odakint, a ház bejáratául is szolgáló konyha egyik polcán még ugyanennyi. Nagyon szegényes házacska ez, amelyhez rendes út sem vezet.
Krisztina az édesanyja. Figyelem az arcát, amíg beszél, amíg orvosi papírokat hoz, amíg megkínál kávéval. Könnyen tanulmányozható arc az övé: a homlokán mély árok a függőleges ránc. Nem haragszik ő, csak bizonyosságot akar végre, bizonyosságot a két és fél éves kálvária után. Két és fél év borzasztóan sok, ha van egy beteg kislánya valakinek, s az a beteg kislány most áprilisban lesz hatéves.
Egy toxoplazma-fertőzéssel kezdődött az egész. Most pedig ott tart, hogy Ilonának januárban kivették a jobb veséjét Pécsen. Nézem a kis hasat: egy vágás lejjebb, egy feljebb. A húgyúti vezeték egy részét is eltávolították.
Persze Ilona nem járhat óvodába, pedig okos, eszes leányka. A mezőszentgyörgyi kisbolt fiatal tulajdonosa német ismerőseit mozgósította, így kerültek játékok, kifestők a Széles családba. Hálásak érte, de Kriszta azt mondja, nem lehet örökké mások jóindulatára szorulva élni. Ha lenne munkájuk - neki, meg a párjának -, normálisan el tudnák tartani a most iskolában lévő kisfiút, meg Ilonát. Kocsijuk nincs, a család havi 85 ezer forintos jövedelméből mindig autót kell fogadni helyből, ha el akarnak menni az orvoshoz.
Márpedig oda ők  gyakran járnak.
Nagyon kéne egy jó ember, egy vállalkozó, aki meszet adna és kifestené a kisszobát. Az csak Ilonkáé lenne, hogy egészséges körülmények között lábadozhasson, mert most négyen alszanak az alig valamivel nagyobb másikban. És nagyon kéne egy másik jó ember, aki a házig murvát venne, leterítené: legalább a mentő be tudjon járni Ilonáért. Ez a cikk elsősorban azért született, hátha olvassák ezek a jó emberek, és jelentkeznek.
Széles Ilonka szeptemberben iskolába mehetne. Vagy jövő szeptemberben. Segítünk neki, hogy elérhesse?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!