Jenson Button a világbajnok

Sao Paulo - Jenson Button, a Brawn GP brit pilótája nyerte az idei Forma-1-es világbajnokságot, miután a vasárnapi Brazil Nagydíjon az ötödik helyen végzett, és ezzel egy versennyel a zárás előtt behozhatatlan előnyre tett szert.

MTI

A vb 16., utolsó előtti futamán az ausztrál Mark Webber (Red Bull) győzött, a lengyel Robert Kubica (BMW-Sauber) lett a második, a brit Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) pedig a harmadik.

A hazai közönség előtt szereplő Rubens Barrichello, Button csapattársa nyolcadikként zárt. A vb-újonc Brawn GP elhódította a konstruktőri címet.

A 29 esztendős Button, aki eddigi pályafutása során hét futamgyőzelmet könyvelhetett el - az elsőt 2006 augusztusában a Hungaroringen -, a 14. helyről rajtolt, és bámulatos előzésekkel, remek boxtaktikával harcolta ki a vb-elsőséget érő ötödik pozíciót.

Webber, aki a második helyről startolt, a 26. körben előzte meg a pole pozícióból induló Barrichellót. A brazil versenyző végig az élbolyban száguldott, ám a hajrában defektet kapott, és lecsúszott a nyolcadik helyre.

Nem sokkal a rajt után hatalmas baleset-sorozat következett be: Adrian Sutil, Jarno Trulli, Kimi Räikkönnen, Heikki Kovalainen és Fernando Alonso koccantak, így azonnal beküldték a biztonsági autót. Trulli és Sutil kipattant az autóból és kakaskodni kezdett. Kovalainen és Ra:ikkönen a boxutcába hajtott, hogy kicseréljék a szétrombolt alkatrészeket: a mclarenes autójáról azonban nem tudták időben lekapni a tankoló csonkot, így az magával hurcolta a hurkát, amiből az üzemanyag beborította a ferrarist. Egy pillanatra a láng is fellobbant, ám nagyobb baj nem esett.

A Safety Car az ötödik körben hagyta el a pályát.

Button, aki a 14. helyről rajtolt, a tizedik körben remek előzések után - és a kieséseknek köszönhetően - már a hetedik helyen robogott, míg az élen Barrichello, Webber és Kubica volt a sorrend.

Barrichello az élről a huszadik körben cserélt kereket, Kubica három körrel később járt a boxutcában, és a brazil elé jött vissza a pályára. Webber a 26. körben tette ugyanezt, és az első helyre tért vissza.

Féltávnál Webber vezetett, mögötte Vettel autózott - de a német akkor még nem járt kerékcserén -, Kubica volt a harmadik és Barrichello a negyedik, míg Button a hetedik helyen haladt.

Barrichello 21 körrel a leintés előtt tankolt másodszor, míg Webber két körrel később tette meg ugyanezt. Az ausztrál az első helyre tért vissza.

A második boxlátogatások után Webber volt az élen, mögötte Kubica és Barrichello, Button pedig a hatodikként körözött, ez pedig azt jelentette, hogy a brit világbajnok lesz a futam végén, ha így marad a sorrend.

A hajrában aztán Barrichello egyik kereke kipukkadt, a brazil kénytelen volt a boxutcába hajtani, ezzel minden esélyét elvesztette, hogy megszorítsa csapattársát a vb-címért folytatott harcban.


Ünnepel a világbajnok
(Fotó: MTI/EPA/FELIX HEYDER)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!