Jelentős fejlesztések a Szent György kórházban - a jövőben is fontos szerepet ígérnek

Székesfehérvár - Jelentős fejlesztések fejeződtek be a Fejér Megyei Szent György Kórházban a közelmúltban. A szerdai napon átadták az új sürgősségi részleget és a régi épületrész rekonstrukcióját.

Tribolt Lajos

Csernavölgyi István főigazgató az átadáson  elmondta, hogy  ha az egy évvel korábbi trend folytatódott volna a kórházban, akkor ma 3,6 milliárd forint lenne a hiányuk, ám a megtett intézkedéseknek köszönhetően az emelkedés megállt, így  ma csak 2,2 milliárd a hiány.

Ezért a teljesítményért Vargha Tamás megyei közgyűlési elnök beszédében köszönetet mondott. A minisztériumot képviselő Mogyorósi  András  főosztályvezető elmondta, hogy a megyei és fővárosi kórházak állami kézbe vétele  január elsejével megtörténik, a városi kórházak átvételére valószínűleg 2013. január elsején kerül sor. Kifejtette: a Szent György  kórház fontos szerepet fog játszani az új felállásban is.

Egy kicsit más hangnemet ütött meg Cser-Palkovics András  fehérvári polgármester, amikor arról beszélt,  aggódással figyelik, hogy olyan várossal kerül kapcsolatba a kórház, ahol sok ilyen intézmény van. Mint fogalmazott,  bizakodnak, hogy még át lehet gondolni az új felállást.

Az ünnepség után Mogyorósi Andrást kérdeztük:

- A főigazgató előadásán volt egy térkép, amelyen Fejér megye Komárom-Esztergommal, Pest megye dunántúli részével és Budával alkot egységet. Így lesz?

- A térségek véglegesítése a közeli hetek feladata. A látott térkép valószínűleg a Semmelweis-terv egy korábbi változatából való, de nem áll messze a mai tervezettől.

- Az ülésen a polgármester felvázolt egy másféle elképzelést...

- Szócska Miklós államtitkár országos látogatásai során el kell, hogy hangozzanak az elképzelések, és azt gondolom ezek ismeretében a közeljövőben megszülethet a döntés a területi beosztásáról.

Megkérdeztük a témáról Cser-Palkovics Andrást is:

- Sokféle szempont van, amit meg kell vizsgálni. Példának okáért azt, hogy az elmúlt években jelentős fejlesztési pénzek érkeztek, illetve érkeznek. Ez azt mutatja, hogy ez a kórház régiós szerepet is be tudna tölteni. Fontos szempont az is, hogy Fehérvár gazdasági központ, de ma már a befektetőket érdekli, hogy az adott helyen milyen az egészégügyi ellátás. Megvizsgálandó még, hogy közel vagyunk a Balatonhoz, az autópályán könnyen elérhető a tó déli partja, ahol nyaranta százezrekkel több ember van, mint egyébként. Az egészségügyi ellátásukat is biztosítani kell. Ezt legegyszerűbben a Szent György kórház  tudná elvégezni. Ezt látom olyan szempontnak, ami befolyásolhatja a végső döntést. Természetesen ha a budai körzethez kerül a kórház, akkor abban a konstrukcióban is meg kell találnia a helyét. Csak a főváros a nagysága miatt is, általában rossz hatással van a hozzá tartozó területekre.

 

A  ma átadott beruházás 594 millió forintba került, amelynek 90 százalékát az unió biztosította, a 60 milliós önrészt pedig a megyei önkormányzat állta.
A másik pályázat a diagnosztika és rendelő épületrészének hőszigetelésére, ablakcseréjére, fűtéskorszerűsítésére vonatkozott. Ez 560 millió forintos beruházás volt, amelyből 142 millió forint önrészt biztosított a fenntartó megyei önkormányzat, a fennmaradó összeget uniós pályázat révén nyerte el a kórház.
A mai avatáson elmondták: korszerűsödött a betegellátás és csökkentek a fajlagos költségek.

A projekt keretében elkészült nyolc vizsgáló- és váróhelyiség, tovább a személyzeti és kiszolgáló helyiségeket befogadó, 707 négyzetméteres épület. Új helyen alakították ki a sürgősségi osztályhoz tartozó fekvőbeteg-részleget, elvégezték a sürgősségi osztály egyes helyiségeinek rekonstrukcióját. Részlegesen lefedték a mentőbejárót, korszerűsítették a helikopter-leszálló világítását, és felújították annak pályafelületét. A hatékony sürgősségi betegellátást huszonnyolc új orvosi gép és műszer is szolgálja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!