Jelentős adósság a megyénél - miből jött össze?

Székesfehérvár - Az Állami Számvevőszék tavasszal vizsgálta a megyei önkormányzatok pénzügyi helyzetét. Az eredményt most a sajtóval is megosztották, s az új fenntartó hasznosíthatja.

Tribolt Lajos

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tavasszal ellenőrizte a megyei önkormányzatok pénzügyi helyzetét. Erre azért került sor, mert  a magas adósságállomány egy része nem a központi költségvetéshez, hanem az államháztartás helyi szintjeihez kötődik.
Az ÁSZ most a megyei önkormányzatról szóló összegzést megküldte a megyei sajtónak és lehetőséget biztosított kérdések feltételére.

Az ÁSZ-jelentés összefoglalójában szerepel, hogy a Fejér Megyei Önkormányzat adóssága jelentősen nőtt, 2007-2010 között az adósságállomány 2,5 milliárd forintról 11,7 milliárdra emelkedett. A működési forráshiány kialakulásában leginkább az játszott közre, hogy az önkormányzat bevételi forrásai csökkentek. Így az illetékbevétel, az szja  átengedett része és az állami támogatás is. A folyó költségvetés egyenlege 2007-2010 között - egy év kivételével - működési forráshiányt mutatott, összességében 1,1 milliárd forintot. A vizsgált időszakban az önkormányzat 19,2 milliárd forint értékű beruházást folytatott és indított el, amelyből 2010. végéig 6,5 milliárd kifizetés teljesült. Az önkormányzat pénzügyi helyzetét jelentősen befolyásolta a kórháznak biztosított 1,8 milliárd forint támogatás. 2010. év végén az önkormányzatnak 2,6 milliárd forint szállítói tartozása volt, ebből a kórházé 2,2.
A jelentés javaslatokat is tartalmaz az önkormányzat saját hatáskörében megteendő intézkedésekre. Megkérdeztük az ÁSZ-t, nincs-e ez későn, hiszen az önkormányzat  vagyona és adóssága január elsejétől állami kézbe kerül. Mohl Anna,  tanácsos, vizsgálati csoportvező válasza az volt, hogy a vizsgálat tapasztalatairól az önkormányzatot tájékoztatták és lehetőségük nyílott időközben intézkedések megtételére. A gazdálkodási-pénzügyi nehézségek azonban attól nem oldódnak meg, hogy az állam feladatokat, intézményeket átvesz a megyétől. Az ÁSZ javaslatai az új fenntartó számára is hasznosak lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!