János vitéz a Gulágon - egyedülálló történetnek jutott nyomára egy újságíró

Lovasberény - Egyedülálló történetnek jutott nyomára Mong Attila újságíró. A könyvet már rég megírta, a Nemzeti Színházban azonban a sztori alapján játszanak darabot. Jogi vita van.

Tihanyi Tamás

A búcsú napján, 1946 júniusában véres verekedés tört ki a szovjetek és a helybéliek között Lovasberényben. A részeg katonák benyomultak a János vitéz című daljáték előadására, s a falusiak szembeszálltak velük. A magyar győzelem után a daljáték három főszereplőjét, a falu jegyzőjét és rendőrkapitányát Szibériába deportálták, s ketten közülük  nem tértek haza.
 A történetből értékes könyvet írt Mong Attila újságíró, aki oknyomozó munkáiért már több szakmai elismerést besepert. Maga is Lovasberényből származóként huszonnyolc helybélit kutatott fel és beszélgetést készített velük, felhasználta az ide vágó irodalmat és a levéltári forrásokat: járt az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában és a megyei levéltárban, átnézte a lovasberényi református egyházközség archívumát is.


 Könyve 2008-ban látott napvilágot a Helikon Kiadó gondozásában. Aztán minap a Nemzeti Színházban Mohácsi János rendezése mellett, több más mellett Bánfalvi Eszter, Kulka János, Stohl András, Szarvas József  szereplése mellett bemutattak egy darabot (zenés katonadolog három részben, ez olvasható a szórólapon). Megegyezés híján vélhetően hosszú pereskedés következhet  Mong, a színház és a  szerzők között.
- Szerzői jogi vitában állok a Nemzeti Színházzal és a darab szerzőivel. A véleményem és a jogászaim véleménye szerint ez a színdarab a könyv átdolgozásának minősül, így a törvény szerint az engedélyemet kellett volna kérni hozzá. Nem kérték az engedélyemet a feldolgozáshoz, amihez így semmi közöm nincsen. A színdarab prospektusán a Nemzeti Színház csupán azt jelzi, hogy a színdarab a könyvben leírt történelmi események alapján készült, magyarul szerintük a könyvnek ehhez semmi köze. A darabot láttam, de nem szeretnék vélemény nyilvánítani. Egy ügyvédi irodával további jogi lépések megtételén dolgozunk - fogalmazott lapunknak Mong Attila.
Kerestük a színházat is, mit szólnak az újságíró véleményéhez. Válaszként Gálos Orsolya kommunikációs vezető az alábbi közleményt küldte: "Mong Attila és a Nemzeti Színház között 2011 februárjában létrejött megállapodás alapján az Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe című előadás színlapján és szórólapján a színház feltünteti az alábbi mondatot: A színpadi mű Mong Attila: János vitéz a Gulágon című könyvében leírt történelmi események alapulvételével készült.Valamint a bemutatót követően, Mong Attila jogi képviselője kérésére, a színház az előadás szövegkönyvét is elküldte részükre, így a Nemzeti Színház minden  a megállapodásban foglalt  kötelezettségének eleget tett és tesz." Folytatás  egy, már jogi természetű előadás  vélhetően a bíróságon lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!