Ízek, borok, napfény

Etyek - Látványos és illatos, zsúfolt, mégis barátságos – ilyen az etyeki Kezes-lábos fesztivál, amely idén épp úgy kedvezett a helyiek hagyományainak, mint a messziről érkezett vendég igényeinek.

S. Töttő Rita

Nem olcsó mulatság az etyeki fesztiválozás, ez már a legelején látszott, de a közönség, a vendégsereg és a meghívott pincészetek, kiállítók nagy egyetértésben melengették magukat a kegyes őszi napfény utolsó sugaraiban ezen a hétvégén Budapest Szőlőskertjében.

A gasztronómia etyeki ünnepe persze nem múlhat el bor nélkül, így a helyi pincéknél az ország ismert nevei is fel-feltünedeztek a fesztiválpohárral hömpölygő tömeg nagy örömére. Itt volt például a szekszárdi Dúzsi Tamás, a révkomáromi Bott Frigyes, a csopaki Tamás Pincészet, de a fertőrákosi Ráspi, a balatoni Légli, a villányi Tiffán és az egri Bolyki borászat is, hogy csak néhányat említsünk

De idén egy lépcsővel és jó pár fokkal magasabbra is tette a mércét Rókusfalvy Pál házigazda, aki pálinkaudvarral örvendeztette meg a tömény szerelmeseit. Csak minőségi, gyümölcs- és napfényesszenciákat mértek picike műanyag poharakba, amelyek előtt, után vagy közben kecskesajtot, kürtőskalácsot, lepényeket, lángosokat, marcipánokat, mézeskalácsokat majszolhatott az alkalmi gurman.

Mindezekért egy új módszerrel, a Fesztiva kártyával fizethetett, amit előzőleg ezer forintért vásárolhatott meg, s feltölthette tetszőleges összeggel. Átláthatóbb rendszer, s állítólag a fogyasztás is 30 százalékkal megugrik, ha az ember virtuális fizetőeszközzel és nem konkrét készpénzzel fizet – állítja Rókusfalvy, aki már az előző Pincefesztiválon elkezdte tesztelni a kártyát. – Ez a jövő – mondta, s hozzátette: egyszer eljön az idő, nem is oly soká, amikor már a telefonunkkal fizethetünk itt is

De mindettől még nem lett volna több egy „átlagos” Kezes-lábos-nál, hiszen ahogy minden évben, úgy idén is itt volt Szőke András és főzött, fellépett a Ladánybene 27, itt-ott harmonikán húzta egy öreg valamelyik pince oldalában – épp úgy, ahogy máskor is. A helyiek és a magyar borász szakma képviselői azonban avatásra készültek fent az Öreghegy oldalában, ahol egy 2004-ben elhunyt társuknak emeltek emlékművet. Báthori Tibor után, aki a tábla szerint „borba foglalta a tavaszi madárcsicsergést” Báthori Dűlőben lakik mostantól például a Hernyák család az Öreghegyen.

- Báthori Tibornak köszönhetjük, hogy Etyek-Buda egyáltalán felkerülhetett a borvidékek térképére – árulta el Garaguly Tibor polgármester. A Tarcalból Etyekre szakadt borász sokat és nagyot alkotott, ám végül szinte teljesen elfeledve, 50 évesen hunyt el – tette hozzá Rókusfalvy, aki maga is ismerte kollégáját, akinek most emlékművénél állt. Majd pedig koccintottak Báthori emlékére, talán épp egy olyan borral, amit annak idején ő maga álmodott meg, amikor nagyratörő vágyakkal érkezett az akkor még sáros-poros Etyekre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!