Ivókutak - nincs mindenütt víz

Székesfehérvár - Kánikula idején a víz felértékelődik. Szeretjük, ha iható, ha csobog, ha simán hűsít. Mi a helyzet Fehérvár belvárosában? Tettünk egy sétát, hogy megnézzük.

Tribolt Lajos

Először a megyei könyvtár előtti, az adományozó után Deák Dénes kútnak is emlegett, vizes mobil szobrot néztük meg. Nos a medencéjében annyi vizet láttunk, amennyi az előző napi esőzésből megmaradt. Fotós kollégámmal szemrevételezve az alkotást észrevettük, hogy a jóval fejfölött lévő elektromos szekrény ajtaja nyitva, abból alapvető dolgok hiányoztak, viszont láttunk benne egy madárfészket.


A Varkocs szobor előtti medence ugyancsak száraz. Pedig előző években nem egyszer láttam gyerekeket, fiatalokat a medence szélén lábukat a vízbe lógatva. A Mátyás emlékmű előtti Szokratész- szobornál csak néhány centire jön fel a vízsugár, de a Tóvárosi iskola városismereti vetélkedőjének diákjai ott oltották szomjukat. Az országalma körüli vízsugaraknál egy egész csapatot láttunk kiránduló iskolásokból. Inni szerncsére nem ittak a vízéből, ám a néhány méterre a templom falánál lévő ívókútból annál többen. Hiába melegek ezek a napok.
A Liszt Ferenc utcában a lépcsővel egy vonalban négy ágú ivókut található. Jelenleg szaharai szárazsággal. Még kisétáltunk a Pláza elé, s megállapítottuk, hogy bár abból sem lehet inni, de a gömb nedves és az egyik oldalan spriccel is ki a víz. Vagyis egy karbantartást már elbírna az is.


Sétánk végén felhívtuk a városgondnokságot, hogy megtudjuk, egyes helyeken miért nincs víz. Hollósi Tamás  karbantartási igazgató-helyettes elmondta, hogy a könyvtár előtti mobilszobor rendbetétele a közeli napokban kezdődik, néhány hét múlva újra működik majd és lesz víz a medencéjében. A Varkocs-szobornál lévő medence úgy van elkészítve, hogy a befolyó víz el is folyik. A Fő    utca tervezett felújításával meg újul majd és víztakarékosabb megoldást alkalmaznak.
A szakember elmondta azt is, hogy ivókútként a Mátyás emlékmű előtti, a Városházával szemközti és a Liszt Ferenc utcai kutakat tartják nyilván a Belvárosban. Az Országalmánál lévőt nem, hiszen az visszaforgatja a vizet, ami szennyeződhet, ezért ivásra nem ajánlják. Csak éppen elriasztó táblát sem akarnak kitenni. A Liszt Ferenc úti kutat is a közeli időpontban újítják meg, mégpedig úgy, hogy szenzoros vezérlésűvé alakítják. Akkor folyik majd belőle a víz, ha valaki odanyújtja a kezét.
Szóval kánikula van, takarékossági szándék szintén, víz  viszont még nem  mindenütt. De a cél adott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!