Ingatlanokkal csaltak, áron alul adták el őket

Az egyik elkövető Fejér megyei, illetve megyénkben is történtek lefoglalások abban az ügyben, amelynek részleteit a minap tudtuk meg. A nyomozás folyamatban van.

Fejér Megyei Hírlap

 Egy nagymúltú termelőszövetkezet egykori ingatlanjaival spekulált az az ügyvezető, aki a  tulajdonosokat is kijátszva 66 millió forint kárt okozott a társaságnak és a hitelezőknek - tájékoztatta lapunkat NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense,  Ráskai Rita őrnagy. Az üzletben közreműködő társaságok fiktív számlákkal fedték el bevételeiket, így a meg nem fizetett adó révén 48 millió forint kárt okoztak az államnak.
 
A részletek:  az egyik legjelentősebb egykori termelőszövetkezet utódtársasága végelszámolásakor - hitel segítségével  - 61 ingatlant vásárolt fel egy társaság, majd ezeket tíz évre bérbe adta. Amikor azonban a bérlő cége tönkrement, bevétel híján a hitelek törlesztése is veszélybe került, ezért a cég tulajdonosai az ingatlanok eladásával bízták meg az ügyvezetőt. Annak ellenére, hogy a könyv szerinti érték felénél magasabb eladási árhoz ragaszkodtak, 19 ingatlan jóval félár alatt kelt el.

  Mint kiderült, az ügyvezető összejátszott a vevőként szereplő ingatlanközvetítőkkel, akik kis idő múlva normál piaci áron értékesítették az olcsón megszerzett ingatlanokat. Ezzel az ügyvezető 66 milliós kárt okozott egyrészt a vállalkozásnak, másrészt a hitelezőknek. A közreműködő társaságok pedig könyvelésükben fiktív számlákkal csökkentették adókötelezettségüket, 48 milliós kárt okozva így a költségvetésnek. Bevételük eltitkolására szolgált az is, hogy 220 millió forintot átutaltak egy seychelle-szigeteki offshore cégnek. 
 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyi nyomozói tavaly óta dolgoztak  az ügyön és a felderített információk birtokában, a teljes elkövetői kör ismeretében nagyszabású akciót hajtottak végre az országban több helyszínen is 22 pénzügyi nyomozó részvételével. Az elkövetőktől lefoglaltak egy nagyjából  14 millió forint értékű Mercedes személygépkocsit, két oldtimer autót, több százezer forint értékű valutát, egy 40 millió forintot érő ingatlanrészt, valamint zárolták egy magánszemély bankszámláját, amelyen  54 millió forint és 140 ezer euró volt.  A NAV  nyomozói összesen 155 millió forint értékű vagyont vontak el az elkövetőktől.
Ráskai Rita őrnagy a pontos helyszíneket nem árulta el, de annyit elmondott: a történetnek  vannak megyei szálai. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!