Így dönthetünk a jövőnkről - Politikusok a választási törvényről

A választási eljárási törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról döntött minapi ülésén a Parlament. Összeállításunkban politikusok véleményét idézzük a változásokról, amelyekkel a következő voksoláskor szembesülnek a polgárok.

Tihanyi Tamás

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke úgy gondolja, az esélyegyenlőség miatt szükségesek a változtatások.  Korábban nem lehetett a választási ügyeket elektronikusan intézni, de erre ezután lehetőség lesz, mert  az elektronikus államigazgatásra való átállás a regisztrációra is lehetőséget nyújt. A kormánypárti politikus elmondta, a képviselők döntöttek arról is, hogy plakátokon és szórólapokon kívül a pártok csak a nyomtatott sajtóban (az országos napi- és hetilapokban, időszaki kiadványokban és folyóiratokban), a közszolgálati médiában, illetve a közösségi médiaszolgáltatóknál hirdethetnek. Vagyis a kereskedelmi médiumok és az internetes hírportálok mellett a körzeti és a helyi médiaszolgáltatóknál, továbbá a mozikban sem szabad  politikai hirdetéseket közzétenni. Azt szeretnénk elkerülni, hogy az legyen a  meghatározó, hogy ki, mennyi pénzt fizet   a kampányra, mondta Kósa Lajos.
Kampánycsend a voksolást megelőző 48 órában lesz, de ez csak a médiára és a szavazókörök 150 méteres körzetére vonatkozik, tehát ez a szabály enyhült. Telefonon, elekronikus levelekkel csak az érintett engedélyével lehet     valakit kapacitálni. A kampányidő 60-ról 50 napra csökken, 750 kopogtatócédula helyett elég lesz 500 aláírást  gyűjteni (tehát nem lesz kopogtatócédula, s egy ember több jelöltet is támogathat),   a voksolás előtt öt nappal már  nem lehet közvéleménykutatási adatot közölni.

Árgyelán János
, a  Jobbik megyei elnöke szerint a regisztráció bevezetése nagy mértékben korlátozza a szabad választójogot,  viszont túlzás világvégét vizionálni, mert ez nem példa nélküli a világban,  számos országban alkalmazzák. A Jobbik ezt alapos felkészítéssel, tájékoztatással ellensúlyozza majd. Árgyelán azt jósolja, a regisztráció miatt megnyúlik a kampány, hiszen a választó megszólítása már a regisztrációkor elkezdődik. Ez pedig  még több kampánypénz elköltésére fogja ösztönözni a pártokat, ami a kemény munkából, átlagos vagy átlag alatti fizetésből élő embert rendszerint felháborítja. Árgyelán szerint  jogosan, hiszen  a tudatos választó nem a töménytelen mennyiségű kampányanyag alapján dönt, hanem az alapján, hogy ki, mit tett le az asztalra az évek során.
Megszűnik az ajánlószelvények gyűjtése, helyette aláírásokat kell gyűjteni:  Árgyelán arra emlékeztetett, hogy az elmúlt 22 évben a választásokkor mindig virágzott a kopogtató-biznisz. Számtalan eset történt, amikor egyik-másik párt gulyáslevesért, pár százasért vásárolta meg a cédulákat.  A Jobbik sok  visszaélésre rámutatott, de a változás más  pártokat is tisztességes kampányra  kényszeríthet majd, véli Árgyelán.  A választókerületek számának csökkentésével,  határainak átrajzolásával  számos billegő körzetet sikerült úgy bővíteni a 2010-es választások alapján többségi fideszes területekkel, amelyek így valószínűbben hozhatják meg a fideszes győzelmet, szögezi le. Mindezen torzulások ellenére azonban hisz abban, hogy alapvetően a választói akarat  dönti el  a választásokat.

Horváth András
, az MSZP megyei elnöke azt mondja, még nem teljesen látható át a törvény a sok megszavazott módosító javaslat miatt. Volt már rá példa, hogy kapcsolt módosító indítvánnyal átírták a törvény szövegét. Azzal egyetért, hogy az eredeti kétszáz aláírás helyett ötszáz kell a jelöltállításhoz, mert a 200 írreális lett volna. Nem értik viszont, hogyan ajánlhatnak majd azok is, akik nincsenek regisztrálva, hiszen a lakcímnyilvántartást meg akarják szüntetni, így ellenőrizhetetlen lesz az ajánlás. Szerintük a regisztráció korlátozza a szabad választás jogát. Úgy vélik azonban, hogy az egyre rosszabbul élő, kiábrándult választók 2014-ben leváltják a kormányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!