Időjárás: havas utak, erős szél Fejér megyében is

FMH - Több helyen havasak a főutak az országban, a fővárosi utak többsége síkos a hétfő éjjel hullott hó miatt. Kora reggel a főutak havasak, latyakosak, vagy hókásásak többek között Dunaújváros térségében is. Erős szélre kell számítani Mosonmagyaróvár és Székesfehérvár vidékén.

MTI

Tombol a hóvihar Amerikában: legalább 15 halott

 



Lapozzon!



OLDALTÖRÉS: Szolnok térségében késnek a vonatok



Szolnok térségében késnek a vonatok



Szolnok térségében késnek a vonatok



Szolnok térségében késnek a vonatok

Szolnok térségében az intenzív havazás váltóállítási nehézségeket okoz, emiatt a ceglédi vonalon közlekedő vonatok átlagosan 10-20 percet, a szolnoki vonalon közlekedő vonatok 20-40 percet is késhetnek - közölte a Mávinform kedd reggel az MTI-vel.

A váltóberendezéseket folyamatosan takarítják, a tisztítást azonban nehezíti, hogy a kitérők közül kisepert havat a szél, valamint az elhaladó vonatszerelvények újra a sínek közé sodorják - írta közleményében a vasúttársaság kommunikációs igazgatósága.
A havazás miatt a peronok és a vasúti járművek lépcsői síkosak lehetnek, ezért arra kérik az utasokat, hogy a le- és felszálláskor fokozottan figyeljenek.


Változó intenzitású havazás a fővárosban

Folyamatosan takarítják az utakat a fővárosban a hétfő este kezdődött változó intenzitású havazás miatt, a mellékutakat azonban csak 7-8 óra múlva tudják elkezdeni megtisztítani - közölte az MTI-vel a Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt. kedden hajnalban.

Az éjszakai műszakban 61 szóró munkagéppel folyamatosan végzik az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalhálózaton, hidakon, felüljárókon, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, a lakosság ellátását biztosító logisztkai bázisokhoz vezető mellékútvonalakon a  síkosságmentesítést.

Az FKF Zrt. mérései szerint eddig mintegy 2-4 centiméter hó esett. A közösségi közlekedés hajnalban elindult. A mellékutak havasak, azok megtisztítását csak a havazás megszűnését követően tudják megkezdeni.

Az FKF Zrt. közleményében arra figyelmeztette a járművezetőket, hogy a fokozott figyelemmel, körültekintően közlekedjenek. Egyúttal a magánház tulajdonosokat, a társasházak üzemeltetőit arra kérték, hogy az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól és síkosságmentesítsék a gyalogos balesetek elkerülése érdekében, de a havat ne az úttestre tolják.

OLDALTÖRÉS: Csehországban és Szlovákiában autóutak váltak járhatatlanná az ítéletidő miatt




Csehországban és Szlovákiában autóutak váltak járhatatlanná az ítéletidő miatt




Csehországban és Szlovákiában autóutak váltak járhatatlanná az ítéletidő miatt




Csehországban és Szlovákiában autóutak váltak járhatatlanná az ítéletidő miatt

Szokatlan zord téli időjárás okoz komoly gondokat Csehországban és Szlovákiában, ahol a hóesés miatt számos autóút vált járhatatlanná.

Csehország déli részén, a Sumava-hegység térségében a hőmérő higanyszála a fagypont alatti 28 fokig ereszkedett, az észak-szlovákiai hegyvidéken pedig ennél is hidegebb, mínusz 29 fokos hőmérsékletet mértek. A meteorológusok szerint az elkövetkező napokban még ennél is fagyosabbra fordul az időjárás.
   
Mindkét ország területének nagy részén azonban a fagypont alatti 5 és 12 fok között váltakozik a levegő hőmérséklete. A hókotró gépek nem győzik takarítani a havat, ezért több tucat autóutat lezártak a forgalom elől.
   
A rendőrség szerint Prágában és Pozsonyban - az utakat borító jégpáncél miatt - öt óra leforgása alatt több mint 170 közúti baleset történt. A helyi hatóságok arra kérték a helyi lakókat, hogy ne üljenek autóba.




OLDALTÖRÉS: Torlódások, balesetek a havas német utakon







Torlódások, balesetek a havas német utakon







Torlódások, balesetek a havas német utakon







Torlódások, balesetek a havas német utakon

Hatalmas torlódásokat és számos balesetet okozott Németország útjain a keddre virradó éjjel megindult erős havazás.

A pár napos enyhülés után ismét téliesre fordult időjárás elsősorban Alsó-Szászország, Észak-Rajna-Vesztfália, Hessen és Szászország országútjain és autópályáin eredményezett kaotikus viszonyokat. Elsősorban teherautók és kamionok vezetőinek okozott gondot a helyenként 10-15 centiméter vastag friss hótakaró.
    
A havas útfelületen megcsúszó nehéz gépjárművek számos helyen keresztbe fordultak az úton, lehetetlenné téve a közlekedést. Emiatt több autópályán és országúton több kilométer hosszú torlódások alakultak ki, nehezítve az úttakarító és szóró járművek haladását. A rekordot alighanem az A2 autópályán érték el, Hannover térségében 46 kilométer hosszúságban torlódtak össze a gépkocsik. Az autóikban rekedt embereknek a tűzoltók és a Johannita rend emberei osztottak meleg italt és takarókat.
   
A havas, csúszós utak számos balesetet, koccanást okoztak. Egyedül Észak-Rajna-Vesztfália tartományban 700 balesetet jegyeztek föl a déli órákig. Szászország útjain hétfő este óta mintegy 150 baleset történt.
   
Az erős havazás gondokat okozott a légi közlekedésben is. A frankfurti és a düsseldorfi repülőtéren számos járatot kellett törölni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!