Húzos albérletárak: 40 ezer fölött lehet normálisat találni

Székesfehérvár - Némi drágulás figyelhető meg az albérleti piacon, ugyanis az elsős főiskolásoknak, egyetemistáknak ma már nem vesznek lakást a szüleik, keresettek lettek az albérletek.

Házi Péter

Miután néhány napja kiderült, hogy az érettségizett tanulókat melyik főiskolára, egyetemre vették fel, megkezdődött az albérletvadászat. Persze, ilyenkor a fiatalok még a fesztiválokra járással vannak elfoglalva, így a roham nem érezhető, ez majd augusztus második felében tetőzik. Aki viszont későn kap észbe, könnyen úgy járhat, hogy kompromisszumokra kényszerül: amíg a hónap elején havi ötvenezer forintért még válogathatott volna a másfél-kétszobás albérletekből, lehet hogy augusztus végére már csak jóval lelakottabb és a főiskolától jóval távolabb eső lakást kap csak ennyiért.
Az egyik országos ingatlaniroda igazgatója, Kühne Kata tapasztalatai szerint a diákok elsősorban  2-3, sőt néha négyszobás lakásokat keresnek, mivel többen költöznek össze, hogy az egy főre jutó havi költségek csökkenjenek. Amíg korábban jellemző volt, hogy a tehetősebb szülők csemetéjüknek saját lakást vásároltak, mostanra ez a réteg szinte eltűnt, ezért is figyelhető meg némi díjemelkedés az albérleti piacon.

Székesfehérváron - mint Paraidi Barna, az egyik Fehérváron is működő ingatlaniroda  vezetője lapunk kérdésére elmondta - igen nagy a szórás az albérleti díjakban: a város széle felé eső lakótelepeken már 35 ezer forinttól is lehet néhány kiadó kétszobás lakást találni, de a három főiskola környékén nem ritka az 55 ezer forintos, szintén kétszobás havi bérleti díj sem. Hasonló árakról számolt be kérdésünkre Kovács Éva, egy másik iroda munkatársa is, aki szerint a tégla építésű, egyedi fűtéses albérleteket néhány tulajdonos irreálisan magas áron akarja kiadni, arra hivatkozva, hogy a rezsije alacsonyabb, mint egy panellakásnak. Ez lehet, hogy korábban így volt, ma már viszont a hőszigetelés és a fűtéskorszerűsítés miatt - pláne egy jó fekvésű panellakás esetében - szinte nincs is eltérés. Az ingatlanközvetítő szerint az elmúlt másfél-két évben némi áremelkedés történt a piacon, jellemzően negyvenezer forint felett lehet normális lakást találni Székesfehérváron.

Fehérvárhoz hasonlóak a lakbérek Debrecenben, Szegeden egy kicsit magasabbak,  ott nem ritka a hatvanazer forintos két szobás lakás. Miskolcon viszont már havi 25 ezer forintért lehet  másfél szobás, felújított panelt találni az Avas lakótelepen.
Augusztus első felében még minden egyetemi, főiskolai városban nagy a kiadó lakások választéka, ilyenkor a havi díjból is lehet alkudni, bár a legtöbb tulajdonos legfeljebb két-háromezer forintos engedményre hajlandó, mert tudja: szeptemberre biztosan talál albérlőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!