Hol van a lakás szíve?

Székesfehérvár - Ma egyre többet várunk el a konyhától: legyen elég rakodófelület, rejtse el a gépeket, és szeretjük, ha az elrendezés is a legpraktikusabban szolgálja a főzést.

Gábor Gina

- Hogyan tudjuk ezt megvalósítani?- kérdeztük Rendes Gabriella lakberendezőt. 
- A  konyha a lakás szíve. Nemcsak a sütés-főzés helyszíne, hanem a nagy beszélgetéseké is. Ezért arra törekszik mindenki, hogy le is lehessen ott ülni, vagy egészen közel legyen az étkező. Sőt, én szeretem, ha egybenyitják a konyhát az étkezőt és a nappalit is  - mondja erről Rendes Gabriella, akivel először a legalapvetőbb tudnivalókról beszélünk. E szerint az alaprajz alapján megkülönböztetünk egysoros, kétsoros, L alakú, U alakú és főzőszigetes konyhákat. A kisebb lakásokban az egysoros konyhák elterjedtek: azokban főleg fölfelé kell terjeszkedni, és célszerű a fali szekrényeket a lehető legpraktikusabban elhelyezni, egészen a plafonig. De a panellakásokban gyakori a szerencsésebb, L alakú elrendezés is: ott több a lehetőségünk a hely megfelelő kialakítására. Ez fontos, mert  egyre több gépet használnak a háziasszonyok, amiket szeretnének minél jobban elrejteni. 
-  A  berendezésnél szem előtt kell tartanunk a technológiai sorrendet is. Ezek: tárolás, mosás, előkészítés, sütés-főzés majd tálalás. A tárolás ma főleg a hűtőszekrényt jelenti, hiszen kevés lakásban van kamra. Én  praktikusnak tartom, ha kialakítunk a konyhában, a hűtőszekrény mellett egy plafonig futó keskeny, de mély kis szekrényt: abban nagyon sok minden elrakható. Lehet kihúzható polcokkal vagy éppen fiókokkal is ellátni, de olyan vasalatokkal is felszerelhető ez a bútor, hogy egyetlen mozdulattal kihúzható, átlátható kamraszekrényként működhessen. A hűtőszekrény mellett szerencsés legalább 30 centis felületet hagyni, amire kipakolhatunk  a hűtőszekrényből, azután jöhet a mosogatórész. Majd hagynom kell munkafelületet a főzés előkészítéséhez, az anyagok feldarabolásához, ezután következik a sütő-főző berendezés elhelyezése, végül pedig a tálaláshoz használt terület. Ez a  lineáris, sorrend, ami  változott mára, hiszen a nagyobb  kétsoros, U alakú vagy főzőszigetes konyháknál általában előszeretettel használják a háromszögletű elrendezést, hogy a háziasszonynak ne kelljen folyton mennie, minden kéznél legyen. 
 Manapság követelmény - tudtuk meg a lakberendezőtől -, hogy a kerámialap és a mosogató között legyen egységnyi, 50-60 centis munkafelület: ez nem csak praktikus, de érintésvédelmi szempontból is lényeges.  Viszont már nem  szempont, hogy a hűtőszekrény  és a tűzhely ne kerüljön egymás mellé. Megjelentek ugyanis a hidegfalú sütő-főző berendezések, amelyek nem forrósodnak át.


- Az utóbbi időben arra törekednek, hogy a szekrények mindent elnyeljenek: főleg amióta sokan egybenyitják a konyha-étkező nappali hármasát. Így a konyha szobajelleget kap: a szekrények belső elrendezését ötletes, érintésre nyíló-csukódó fiókok, praktikus hidraulikus rendszerrel ellátott, felemelkedő szekrényajtók, egy mozdulattal kifordítható polcrendszerek segítik.
 A szobajelleget erősíti az is, hogy  trendivé váltak a magasfényű, csillogó felületű konyhaszekrények, amelyeken gyakran fogantyú sincs. Ami a színeket illeti: a hűvösebb hatású színek jöttek divatba, amelyeket természetes fahatású -  főleg a barna natúr árnyalataiban pompázó -  felületekkel kombinálnak. A munkalapokkal kapcsolatban Rendes Gabriellától azt is megtudtuk: sokan használják a tömörfát, amit olajjal kell kezelni, de a természetes gránitot utánzó hőálló munkalapok is divatosak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!