Hitünket megerősíteni! Ünnepségek az '56-os keresztnél

Székesfehérvár - A püspökség imádságos megemlékezésére gyülekeztek az emberek pénteken reggel a székesfehérvári bazilika '56-os keresztjénél.

Tihanyi Tamás


Spányi Antal megyéspüspök, Vargha Tamás, a megyei közgyűlés elnöke és Cser-Palkovics András polgármester jelenlétében Balsay István mondott ünnepi beszédet. Keresztény hitünket és a forradalom igazságába vetett hitünket megerősíteni  jöttünk, a számomra a legszebb '56-os emlékműhöz, jelentette ki Balsay, majd felidézte emlékeit a forradalom fehérvári napjairól, amiket kilenc éves kisgyerekként élt át. A szónok kijelentette: 1956-ban nem csak egy forradalom volt, hanem nekünk száz esztendő legnagyobb boldogsága is. Arról beszélt, mennyország volt az a néhány nap, mert jó volt magyarnak lenni Magyarországon. Arra szólította fel hallgatóságát, hogy a dicső tettekre, a példamutatásra és a hősökre, akik visszadták a magyarság becsületét,  emlékezni és emlékeztetni kell.  "Soha, sehol, még közvetve sem szabad igazolni a gyilkosokat!", figyelmeztetett, majd Orbán Viktor híres, 1989-es beszédét idézte, amely a budapesti Hősök terén hangzott el a mártírok újratemetésekor. Balsay szerint úgy kell alakítani a mát, hogy tudjuk, a jövőnk rejlik benne, s 1956 hősei tudták ezt.
A történelmi egyházak pásztorainak  imái után a résztvevők megkoszorúzták az '56-os emlékkeresztet, majd a bazilikában egy másik ünnepség kezdődött a Szent Korona tiszteletére. Egy angyalos-címeres nemzeti zászlót indított útjára napokkal ezelőtt a Szent Korona Szövetség, a lobogót pénteken Spányi Antal megyéspüspök szentelte fel a székesegyházban. Ezután a zászló Veszprémbe, Szombathelyre, Velembe és Kőszegre érkezik (illetve érkezett) a zarándokok útján, majd az újabb szertartások után október 24-én adják át Mariazellben a Kegytemplom részére.         

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!