Hihetetlen! Lemondanának a milliárdos támogatásról?

Székesfehérvár - Soha nem állt még ennyi pénz egyszerre rendelkezésre ahhoz, hogy valami valóban maradandó születhessen a nemzeti emlékhelyen. Tudunk-e, akarunk-e élni a milliárdos lehetőséggel?

Tihanyi Tamás

Ma este hatkor, a városháza nagytanácstermében várják lakossági fórumra azokat, akik kíváncsiak, miről szól a Királyi Séta projekt. Tavaly decemberben született meg a döntés, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatja a mintegy kétmilliárd forintos projekt megvalósítását, amelynek keretében megvalósulna a koronázó bazilika romjainak lefedése, s az egykori  templom méreteit érzékeltető metszet felépítése. A projekt része a középkori Fehérvárt bemutató makettváros és a királyi játszópark kialakítása is. Az elképzeléseket néhányan kritizálják,  ám  tudni érdemes, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal  határozata  teljes körű engedély,   lehetőséget ad arra, hogy a Romkert lefedését és emlékmű építését elvégezhessék. 
A Királyi séta-projektnek két gazdája van,  a fehérvári és a megyei önkormányzat. A megállapodás szerint a megye koordinálja a nemzeti emlékhellyel kapcsolatos fejlesztéseket, a város pedig a középkori városmakettel és a játszóparkkal foglalkozik. Ahhoz, hogy a közel kétmilliárd forintot valóban le lehessen hívni, a megye és a város által megkötött   konzorciumi szerződést   amelyben rögzítik, ki mekkora önrésszel járul hozzá a megvalósításhoz  aktualizálni kell.  Ha ez megszületik,   július 6-áig  meg kell kötni a támogatási szerződést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel, s megérkezhet a pénz. A támogatást nem konkrétan a Romkert átépítésére ítélték oda, hanem turisztikai vonzerő fejlesztésre. Az NFÜ a beadott pályázatra ítélte meg a támogatást: az engedélytől alapvetően nem lehet eltérni, a változtatási lehetőség meghatározott kereten belül mozoghat csak.
 - Nem a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által már kiadott engedélyen múlik  a támogatási szerződés aláírása, ugyanis ez egy teljes körű engedély. Az egyetlen kérdés az, megszületik-e, és mikor ez a bizonyos konzorciumi szerződés -  fogalmazott  kérdésünkre az emlékhely terveit készítő Szabó Zoltán építész (fotónkon), aki huszonöt éve kutatja a bazilika maradványait. A KÖH által kiadott engedély lehetővé teszi mind a romok lefedését, mind a felépítmény megvalósítását, azzal a feltétellel, hogy a szakmai és lakossági közmegegyezés érdekében továbbfinomított  kiviteli tervek részletmegoldásait külön engedélyeznie kell a  hivatalnak. Szabó szerint  ezzel a kettős engedélyezéssel, a tervezési folyamat egészének figyelemmel kísérésével   a műemlékek védelme érdekében a KÖH rendszeresen él. Nem egy új tervezési eljárás bizonytalanságáról van szó tehát, hanem arról, hogy  az egykori bazilikát szimbolizáló jelet miként lehet olyan módon finomítani, hogy  szoborként, térplasztikaként minél harmonikusabban illeszkedjen a városképbe, de egyúttal azoknak az elvárásoknak is képes legyen megfelelni, amiket a nemzeti emlékhely  magasztos fogalma indukál.
- A kiviteli tervek készítése   az előfinanszírozás nehézsége miatt   hivatalosan leállt,   akkor indítjuk újra, ha megvan rá a pénz. Ám a munka a háttérben, önszorgalomból zajlik, különböző szakterületekről bevont kollégákkal   dolgozunk. Amíg   nem kap zöld utat a tervezés hivatalos folytatása, sem jogi, sem erkölcsi  alapunk nincs bemutatni a tovább finomított  terveket - mondta Szabó Zoltán.
Habár az elképzelésről már két és fél, három éve lehet tudni, és számos támogató közgyűlési döntés is született, a terveket különösen az utóbbi időszakban érte, éri  kritika, elsősorban a projekt fő elemével, a nemzeti emlékhellyel kapcsolatban. Az elmúlt héten az építészek és a városi, megyei képviselők számára tartottak fórumot, ahol több építész hiányolta a tervpályázat kiírását és kifejtették  azon véleményüket, miszerint a felépítmény nem illene a városképbe. Ugyanakkor a megyei építész kamara, illetve annak több tagja egyértelműen  támogatja a tervet. A fórumon a városi képviselők alig egyharmada, a megyei képviselők közül pedig csak   Simon László és Róth Péter jelent meg.  Mindegyik politikus más-más okból kritizálta az elképzelést. Mezős Tamás, a KÖH elnöke  úgy fogalmazott,  azért adták ki az engedélyt, hogy a támogatás lehívható legyen, hogy a munka haladhasson, ám olyan átdolgozást vár, amely nagyobb egyetértést eredményez.

 1800 körül: a bazilika maradványai végleg elenyésznek

 1848: építkezés közben megtalálják III. Béla és hitvese sírját

 1862, 1874, 1882: tudományos ásatások

 1938: a romkert mai formájának kialakítása

 1960-tól, 1970-től: további feltárások

 1980: kormányhatározat a teljes feltárásra és bemutatásra

 1988-tól: ásatások

 1991: megalakul a Nemzeti Emlékhely Kuratóriuma

 1992-től: ásatások

 1995: tervpályázat

 1998-2000-2004: védőtetőt építenek, majd azt elbontják

 2007: Kidolgozzák a Királyi séta-projektet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!