Helyi valuták - Fehérváron egyelőre nincs napirenden a kérdés

Székesfehérvár - A helyi pénz ötlete egyre több nagyvárosban merül fel. Legutóbb Veszprémben, ahol a soproni kékfrank mintájára koronát vezetnének be, Fehérváron viszont egyelőre nincs napirenden a kérdés.

S. Töttő Rita

A helyi valuta bevezetésének ötlete elsőként Sopronban merült fel, ahol az ötlet megfogalmazódását követően tavaly májusban meg is valósították az elképzelést, létrehozták a kékfrankot. A kezdeményezés mozgatórugója a hűség városában Perkovátz Tamás, a HA-Mi-Összefogunk Korlátolt Felelősségű  Európai Szövetkezet elnöke, aki szerint a helyi pénz bevezetése nagyon sokat segíthet abban, hogy a helyben elköltött összegek a későbbiekben a térség gazdaságában hasznosuljanak, s ne távolabb.
A szövetkezet taglétszáma ma már eléri a kétszázat, és már nemcsak az éttermek, vendéglátóhelyek fogadják el a kékfrankot, hanem  például építési vállkozók is. 

 A helyi pénz egyébként nagyjából úgy működik, mint a különféle  utalványok, csakhogy a kibocsátásából eredő hasznot nem külföldi tulajdonú cégek fölözik le, hanem a pénz helyben hasznosul. Ahogy megálmodója fogalmaz: a  kékfrank utalvány olyan pénzhelyettesítő, amely megvédi a helyi gazdaságot a monopoltőke  befolyásától. Így a használói körét pénzügyileg-gazdaságilag a globalizmustól részben függetlenné, vagyis önállóbbá képes tenni.
Egy gazdasági napilap is foglalkozott a helyi pénzek bevezetésének kérdésével, s a cikk szerint Veszprémben, Pécsett és Székesfehérváron is jelentős az érdeklődés a helyi fizetőeszköz iránt. Nos, Veszprémben  valóban fontolgatják, hogy a soproni fizetőeszköz mintájára bevezetnék a veszprémi koronát és egy helyi cafetériarendszert is kialakítanának. Mint Porga Gyula veszprémi polgármester a Naplónak elmondta, a városvezetés meghallgatta a soproniak trapasztalatait, a hónap végén pedig részt vesznek egy ezzel kapcsolatos soproni konferencián. Ezt követően kezdődhet meg a veszprémi adaptálás, a gazdálkodó és a turisztikai szervezetek bevonásával. A konferencián Székesfehérvár részéről Posch Dániel, a civil szolgáltatási iroda vezetője is részt vesz. Ugyanakkor, mint Égi Tamás alpolgármester lapunk kérdésére elmondta, Székesfehérváron egyelőre nincs napirenden a saját pénz bevezetésének kérdése.
Bicskén  három évvel ezelőtt, a  polgármester választáskor felmerült a helyi pénz kiadásának ötlete. Akkor az egyik jelölt, Mészáros András vetette fel: egy bicskei forint egy jó magyar forintnak feleljen meg, s célja a helyi kereskedelem fellendítése, a gazdaság fejlesztése lenne. Elektronikus formában képzelte el a bicskei forintot az ötletgazda akkor, amely ugyan nem kamatozna, mint a normál pénz, s nem is kötelező azt elfogadni sehol, ráadásul csak helyben költhető el,  mégis a helyiek javát szolgálná. A terv végül nem valósult meg,  az ötlet mégis  valóra válhat az - ország más pontján persze...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!